2011. január 17., hétfő

7 kérdés, amit mindenki feltesz

Egy kezdő búvártanfolyam előtt természetesen számos kérdés megfogalmazódik, de van néhány amit szinte kivétel nélkül mindenki feltesz

Mennyire kell jó úszónak lennem?

Az úszás nagyjából arról szól, hogy tudsz lélegezni anélkül hogy vizet nyelnél és képes vagy ezt megfelelően összehangolni az úszó mozdulatokkal is, ami aztán előrevisz a vízben. Ez egy sportág, ami bizonyos fokú edzettséget is megkíván.

A búvárfelszerelés szinte hallá varázsol

A búvárkodás szórakozás. Amíg levegő van, addig minden van - szoktuk mondani. Teljesen természetes hogy valaki fél a víztől, ha egyszer nem tud úszni. Ahhoz viszont, hogy megtanuld használni a légzőkészüléket komfortosan kell érezned magadat a vízben. A búvárfelszerelés ezután már szinte hallá varázsol téged is. Egyébként meg fogsz lepődni, hogy a halak milyen keveset úsznak, inkább csak csatangolnak :) Amikor megtanulod biztonságosan használni a felszerelést, akkor rájössz majd, hogy a búvárkodás sokkal inkább a szellemi képességeken, mint az izomerőn múlik. Megtanulod hogyan használd fel a fizika törvényszerűségeit a saját céljaidra. Nem kell nagyon jó úszónak lenned, csak ne félj a víztől. A víz alatt a vízbiztonság adja meg azt a nyugalmat, amire szükséged van ahhoz, hogy a figyelmedet a feladatra és az oktatódra koncentrálhasd. Amikor megérted a felszerelés működését és már megbízol benne, akkor csodálkozva tapasztalod majd, hogy megváltozott a vízhez való hozzáállásod is. Több, korábban gyenge úszó is komoly búvárszintekre jutott el az első búvártanfolyam óta.


Rendesen kapok majd levegőt?

A nyitott rendszerű légzőautomata valójában egy rendkívül egyszerű szerkezet. Belégzéskor nyit egy szelep és a környezettel megegyező nyomású levegőt szállítja. Ilyen egyszerű. Persze műszaki nyelven is lehetne fogalmazni, de a lényeg az, hogy ebből talán egyszerűbb lélegezni mint a légzőcsőből.

A légzőautomatából könnyedén lélegezhetsz

A víz alatt vizes lesz az arcod, ez elkerülhetetlen. Lehet, hogy egy kis víz befolyik majd a maszkba, de azt is megtanulod hogyan távolítsd el onnan könnyedén. Esetleg víz megy majd a szádba, de ennek az eltávolítása sem okoz majd problémát. Éppen ezeket fogod megtanulni a medencében. Tudtad, hogy a víz alatt nyugodtan kinyithatod a szádat anélkül hogy víz menne bele? A szemedet pedig akkor is nyitva tarthatod, ha nincsen rajtad a maszk. Ezeket mind gyakorolni fogod és ezzel párhuzamosan nő majd a biztonságérzeted is. Ne feledd, amíg van levegő meg tudod csinálni. Hidd el, csupán gyakorlás kérdése az egész!


Mélyen mélyre merülök majd?

A kezdő tanfolyamon egy medence aljára, mondjuk úgy 2 méterre. Ilyet azelőtt még nem csináltál, hisz túlságosan mélynek tűnt ahhoz, hogy ott úszkáljál. Furcsálltad hogy búvárok 20 méterre, vagy még mélyebbre merülnek, pedig ez nem is olyan szokatlan. Miután megszoktad hogy egy medence alján vagy, már nem is lesz olyan furcsa lemerülni 5 méterre a tengerben, vagy éppen egy tóban. Lassan már semmi sem fog olyan mélynek tűnni mint azelőtt.

Sok búvár azon a véleményen van, hogy felesleges 10 méternél mélyebbre merülni. A felvetés jogos, hiszen itt még szinte valódi színeiben pompázik a víz alatti világ. Az pedig tény, hogy a búvárok túlnyomó része nem képezi tovább magát, tehát hivatalosan megmarad a 18 méteres mélységi határon belül. Ez rendben is van így, hiszen szinte minden ami csak örömet okozhat az elérhető ebben a mélységtartományban is.

A színes korallzátonyok többnyire sekélyebb mélységben vannak

A búvárok másik része mélyebbre akar merülni. Mondjuk van ott egy hajóroncs amire kíváncsiak. Ebben az esetben (kedvtelési búvárok számára) 40 m körül van a mélységhatár. A tudás és a tapasztalat növekedésével később a mélységhatárok is növekszenek. Egyébként a legegyszerűbb válasz az eredeti kérdésre az, hogy nem kell mélyebbre merülnöd annál mint amennyire magad szeretnél.


Nincs túl hideg és sötét odalent?

Attól függ hol vagy és mit viselsz magadon. A víz nagyjából huszonötször jobban vezeti a hőt mint a levegő, ezt a tulajdonságát használják ki például a központi fűtésnél is. A tengerek általában hidegebbek mint az emberi test, tehát a víz előbb-utóbb le fog hűteni még a trópusokon is. Ezért a búvárnak hőszigetelő ruhát kell viselnie a víz alatt, legalábbis ha nem akar megfázni. A megfelelő búvárruha kiválasztása szintén olyan dolog, amit megtanulsz majd. Például lehet, hogy az elején a medencében kényelmesen érzed majd magad fürdőruhában, de rövidesen rájössz majd hogy ez ide kevés. Ne feledd, az úszók vagy viszonylag rövid időt töltenek a vízben, vagy erőteljesen mozognak. A búvárok sokszor egy órát is eltöltenek a víz alatt és ez nem mindegy! Mindig az adott körülményeknek megfelelő ruha összeállítással lehet a legjobban melegen tartani a testet.

Mennyire van sötét? A kristálytiszta Földközi-tengeren, vagy a trópusi vizeken a napfény több száz méterre is lehatol. Mindent lehet látni, azonban a színek megváltoznak, ugyanis a víz elnyeli a spektrum nagy részét, bizonyos mélység után már minden kékes-szürke. Ezért visznek a búvárok lámpát magukkal. Nem is annyira a sötét, hanem inkább a színek miatt. Egy jó lámpával azután a víz alatti élet eredeti és forró színeiben gyönyörködhetünk.

Búvárlámpa segítségével elővarázsolhatjuk a színeket


Mi a helyzet a cápákkal?

Az 1800-as évek elején az USA-ban, Long Island környékén egy gaz cápa terrorizálta a strandok környékét. Emberekre támadt akik elmesélték, hogy úszás közben egy cápa lerántotta őket a víz alá. Néhányan sajnos bele is haltak a sérülésekbe és a vérveszteségbe. Senki sem adott hitelt azonban a beszámolóknak, mert akkor még nem volt a cápáknak vérszomjas ragadozó hírük. A hisztéria akkor kezdődött, amikor véletlenül kifogtak egy példányt és emberi végtagokat is találtak a gyomrában. A történtek alapján később P. Benchley megírta híres regényét, Spielberg pedig elkészítette a filmet és lám, a "Cápa" c. film (Jaws, 1975) óta mindenki elhiszi, hogy ezek az állatok emberekre támadnak.

A cápáknak nagyon éles foguk van. Az embernek szintén van, de emiatt azért ne félj az oktatódtól, nem fog megharapni - és a cápák sem. Sőt, igen szerencsésnek mondhatod majd magadat, ha egyáltalán találkozol egy példánnyal. Annyira ritka a cápákkal való találkozás, hogy vannak búvárok akik képesek több száz dollárt kifizetni egyetlen találkozásért, vagy döglött hallal a zsebükben merülni, abban a reményben hátha az eleség odavonzza majd őket.

A búvárok tudják, hogy a cápák nem vérszomjas ragadozók

Miért hallani akkor mégis néha arról, hogy fürdőzőkre, szörfösökre cápa támadott? Leginkább azért, mert ők olyan helyen voltak, ahol a cápák egyébként táplálkoznak. A vízen fekvő szörfdeszka a cápa nézőpontjából pont olyan mint egy fóka, ami pedig köztudottan a kedvenc csemegéje. Akik olyan helyen fürdenek, vagy úsznak ahol horgászok is vannak, szintén kihívják maguk ellen a sorsot. A vergődő hal által keltett rezgések a cápa számára olyanok, mintha csengőt ráznának. Ráadásul a part menti vizek sokszor zavarosak, rosszul átláthatóak, így az állat is könnyebben tévedhet. Ugyan rájön a tévedésre és el is úszik, de egyetlen "kóstoló harapás" is végzetes lehet az ember esetében.

Akárhogy is, a cápák mégsem versenyezhetnek az emberrel. Ha áldozatokról kell beszélni, akkor a cápák azok. Évente több millió példányt fognak ki csak az uszonyuk miatt, amiből levest készítenek. Ezzel szemben tényleg csak néhány cápatámadásos baleset történik a part menti vizekben. Tény, hogy napjainkra a cápák veszélyeztetett faj lettek. A búvárok a saját útjukat járják, a tiszta nyílt vízben, messze a part menti strandoktól. Nem is úgy néznek ki mint a cápák tápláléka: nagyok és zajos buborékokat fújnak állandóan, jobb a cápáknak elkerülni őket.

Mi a helyzet a dekompressziós betegséggel?

A dekompressziós betegség (bend) a mélyebbre merülő búvárok problémája, ráadásul könnyen megelőzhető. Száz évvel ezelőtt még senki sem értette igazán, hogy mi okozza a problémát. Ma már többet tudunk erről. Minden búvár megtanulja mennyi az eltölthető legtöbb idő adott mélységekben, illetve hogy mi a teendő akkor, ha ezt mégis túllépné valaki. Azt is minden búvár tudja, hogy a felemelkedés sebességének milyen nagy jelentősége van. Az elején, a tanulás során nem fogsz olyan mélyre merülni hogy ez a probléma igazán fenyegessen. Később, a tudásod és a képességeid fejlődésével egyenes arányban lehet hogy mélyebbre szeretnél majd merülni, de a modern technika segítségedre lesz ebben is. Ma már a búvárok dekompressziós komputereket használnak, amelyek figyelnek minden mozdulatukra a víz alatt. Az elején elég annyit megjegyezni, hogy minél lassabban emelkedsz felfelé, annál jobb. Ha probléma van, a pánikszerű felszínre menekülés nem jó válasz. Persze az elején a medencében, ha gondod van nyugodtan álljál fel - és már kint is vagy a vízből.

Nem vagyok-e nagyon öreg/fiatal, vagy alkalmatlan?

Ha egyszer már megtanultál merülni, akkor ez a tudás végigkíséri az életedet. Vannak akik a 80-as éveikben is aktívan búvárkodnak. A tapasztalat sokkal többet számít, mint a puszta fizikai erő. Nemrég kiderült, hogy a gyengébb nem képviselői általában jobb búvárok, mint a férfiak. A nők ugyanis kevésbé küzdenek egy probléma ellen, inkább átgondolják és így hamarabb jutnak a megoldásra is.

Sosem vagy túl öreg a búvárkodáshoz

Felső korhatár igazából nincsen, mindenki maga dönt ebben. Van-e akkor alsó korhatár? Az oktatási szervezetek az utóbbi időben tendenciózusan csökkentették az alsó korhatárt, mintegy válaszul a piaci igényekre. Ha a konkrét életkorban nem is, abban széleskörű az egyetértés, hogy legyen egy elfogadható korhatár, amikortól ellenőrzött körülmények között elkezdhető a búvárkodás. A fiatalok könnyen tanulnak mindent, így a merülést is. De a búvárkodás víz alatt történik és ez számunkra mégiscsak egy idegen környezet. Végső soron a szülő megítélésén fog múlni, hogy a gyereke rendelkezik-e megfelelő hozásállással és egészséges veszélyérzettel ahhoz, hogy biztonsággal merüljön. A légzőkészülékes búvárkodás és a sűrített levegő nyomás alatt történő belégzése alattomos veszélyeket is rejt magában: ha a búvár hibázik, a sérülés nem feltétlenül látszik azonnal. Ez furcsának tűnhet addig, amíg valaki nincs tisztában a veszélyekkel és nem végezte el a megfelelő képzést. Sajnos sok felnőtt is úgy kapja meg az első búvárminősítését, hogy nem lehet nyugodt szívvel biztonságosnak minősíteni a tudását.

Egészségügyi szempontól nézve vannak bizonyos betegségek, amelyek kizárják a búvárkodás lehetőségét. Bármilyen légzési nehézség, vagy olyan probléma ami eszméletvesztéssel jár végzetes lehet a víz alatt. Akik például epilepsziában szenvednek, vagy valamilyen mentális betegségük van azok nem nagyon merülhetnek. Ezért mielőtt beiratkoznál egy búvártanfolyamra, el kell majd menned egy orvosi vizsgálatra. Ez a Te érdeked is. A fittség pedig relatív. Ha valaki dohányzik, vagy túlsúlyos akkor valószínűleg rövidebb ideig fog élni, de ez nem akadályozza meg abban, hogy addig viszont élvezze az életet. Nyugodtan megtanulhat merülni is. Ha valaki keményen iszik, akkor meg kell tanulnia hogy a napi első ital egyben azt is jelenti, hogy nincs már több merülés aznap - persze ez mindenkire egyformán érvényes.

[Divernet]


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése