2011. január 10., hétfő

Tanuljunk merülni, vagyis itt kezdődik minden



A búvárminősítés a belépőd a hajóroncsok és korallkertek víz alatti, súlytalan birodalmába.

Emlékszel rá hogyan tanultál biciklizni? Amikor levették a kitámasztó kerekeket a bringáról, először csak imbolyogva tudtál haladni egyik járdaszegélytől a másikig. Szüleid futottak melletted, támogattak és folyamatosan magyarázták hogyan kellene egyensúlyoznod. Néhány hét gyakorlás után azonban már a soha nem tapasztalt szabadság bűvöletében száguldoztál egy másik világ felé.

Hasonló folyamat a merülés megtanulása is. A búvárfelszerelés először különösnek és ormótlannak hat. A gondolat pedig, hogy a víz alatt lélegezzünk ugyanolyan természetellenesnek tűnik, mint annak idején a két keréken való biciklizés. A jutalom azonban mindent felülmúl: nem kevesebb, mint a víz alatti birodalmak felfedezése vár rád.

Az első lépés tehát elvégezni egy kezdő búvártanfolyamot. A sikeres vizsgát követően megkapod a búvárminősítésedet (búvárigazolvány) - ez a belépőd a búvárok világába. E nélkül a legtöbb búvárboltban ki sem szolgálnak, illetve a tengerparti nyaralóhelyeken és búvárhajókon is be kell mutatni, még a merülésekre történő jelentkezés előtt. De ennél is fontosabb, hogy a megszerzett tudás biztonságossá és élvezetessé teszi a merüléseidet!

A tanfolyam elméleti és gyakorlati képzésből áll, ezek egy része tantermi előadás, másik része pedig medencés gyakorlás. A tantermi előadásokon alapszinten megismered a búvárfelszerelést és megtanulod a biztonságos merülés szabályait. Az oktató beszélni fog a búvárkodás történetéről és arra vonatkozóan is ellát  majd tanácsokkal hogyan viseld gondját a felszerelésednek. Szó esik majd arról, hogyan tájékozódj a víz alatt tájoló segítségével, hogyan kell hatékonyan használni az uszonyokat és hogyan kell biztonságosan vízbe szállni, illetve kijönni onnan.

Eme gyakorlati tudnivalók mellett megismersz néhány fizikai törvényszerűséget és élettani hatást is azzal kapcsolatban, hogyan reagál az emberi test a merülésre és a sűrített levegő belégzésére. Ezeken keresztül megérted például, hogy egy teljesen feltöltött búvárpalack, amiben egy órára elég levegőkészlet van felszíni körülmények között, az 10 m-es mélységben miért csak félórára elég. Az oktató el fogja magyarázni azt is, hogy miért fontos kilélegezni a sűrített levegőt felszínre emelkedés közben. Ne aggódj, nem kell bonyolult számításokat végezned majd, és nem szükséges orvosi végzettség sem a tanfolyam elvégzéséhez.

A tantermi előadásokat medencés gyakorlások követik. Itt oktatói felügyelettel gyakorolod először a légzést légzőcsőből, a maszk víztelenítését és az uszonyozást. Majd elérkezik a várva várt pillanat, beöltözöl és alámerülsz az első alkalommal. Egyszer csak ott ülsz majd a medence alján tágra nyitott szemekkel, akárcsak a többiek. A légzésedet hangosnak és különösnek hallod, egyszerre tudatára ébredsz annak a figyelemreméltó ténynek, hogy lélegzel a víz alatt. Belégzéskor egy hosszú „sssssst” hangot hallasz, kilégzéskor pedig buborékok robbannak, pontosan az arcod mellett. Rövid idő múlva ezt már teljesen természetesnek találod majd. Gyakorolni fogod még a felszerelés összeállítását, a vízbeszállást, kijövetelt, vízteleníteni a reduktort ha víz menne bele, és a levegőosztást vészhelyzet esetére.

Amikor az elméleti és a medencés részekkel végeztél, készen állsz a nyílt vízre, vagyis az igazi merülésekre. A lehetőségek és választásod szerint ez vagy egy tóban, vagy a tengeren fog megtörténni. Itt bemutatod majd, hogy a medencében begyakorolt alapképességek birtokában vagy. Eljött az igazság pillanata: minden rajtad, a felkészültségeden és a felszereléseden múlik. Az oktató rövid víz alatti sétára visz majd és valószínűleg megmutatja a helyi élővilág egy részét is. A víz alatti légzés élményét most felváltja egy másik világ feltárulásának a csodája. Ez az amiért tulajdonképpen jöttél: a víz alatti álom végre valóra vált. A nyílt vízi merülések és az írásbeli vizsga után pedig megkapod a búvárigazolványodat, mellyel már tényleg készen állsz az életre szóló víz alatti kalandozásokra.

Hogyan válasszunk búvároktatót

Nagyjából el tudod már képzelni milyen egy búvártanfolyam, most ugorjunk kissé vissza az időben. Adott egy számodra eddig ismeretlen, ám felszerelés igényes tevékenység és természetesen szükséged van egy szakemberre, aki ezzel kapcsolatban minden információt és instrukciót megad. Az oktató kiválasztása ezért kritikus pont. Mielőtt elhatároznád magadat valaki mellett, érdemes vele elbeszélgetned. Ismerd meg kicsit, próbálj meg ráérezni arra hogy a felfogása, stílusa beleillik-e az elképzelésedbe. Például, ha eleve sportos és vizes típus vagy, akkor valószínűleg jobban értékeled majd ha hagyja, hogy kevesebb beavatkozással, gyorsabban fejlődhess. De ha nem mozogsz annyira otthonosan a vízben, akkor jobban fognak menni a dolgok (és szórakoztatóbb is lesz) olyasvalakivel, aki több időt is hajlandó szánni az alapkészségek elsajátítására.

Az oktató kiválasztása kritikus pont

Nyilvánvaló, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkező oktató több információt tud nyújtani és hatékonyabban tud tanítani. Érdemes tudni, hogy vannak olyan búvárszervezetek, ahol már 50 merülés után is lehet oktatónak jelentkezni. Ez persze nem feltétlenül zárja ki a potenciális oktató jelöltet, különösen akkor ha egyébként a stílusa bejön neked, de azért nem árt odafigyelni arra hogy milyen háttérrel, tapasztalattal dolgozik az illető.

Több búvárszervezetet is találhatsz, amelyek búvárigazolványt bocsátanak ki. A legnagyobbak általában amerikaiak, de kisebb nemzeti szervezetek, vagy speciális minősítések kiadására szakosodott ügynökségek ugyanígy jellemzőek. Az alapképzések mellett ezek a szervezetek általában lefedik a búvárkodás teljes vertikumát; a kezdő búvártól a hivatásos oktatóig minden szinten kínálnak képzéseket. Előfordul, hogy egyes búvárok kifejezetten előnyben részesítik az egyik szervezetet a másikkal szemben, ugyanakkor a képzések minőségi sztenderdjeiben nincs érdemi különbség. Az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy valahol nem megfelelő, netán nem biztonságos képzést nyújtsanak.

Otthon, vagy tengeren?

Amellett, hogy a képzések tartalmában igazából nincs különbség, az időbeosztásban és a helyszínek megválasztásában már lehetnek eltérések. A lehetőségek a heti egyszeri tanfolyami alkalmaktól a hétvégi kurzusokon át, egészen az egyhetes intenzív programokig fellelhetők, ez utóbbiakat akár a vakációdra is időzítheted. Tanulhatsz otthon egy búváriskolában/oktatónál, vagy egy tengerparti öbölben, de lehet akár a kettő kombinációja is.

Talán a legnépszerűbb változat, amikor valaki otthon kezdi el a tanfolyamot, teljesíti a tantermi és medencés részeket, majd egy tengeri túrán fejezi be a nyílt vízi merülésekkel és a vizsgával. A tantermi előadásokkal és a medencés gyakorlásokkal itthon néhány hét alatt, míg a nyílt vízi merülésekkel egy hosszú hétvége alatt lehet így végezni.

Olyan lehetőség is van, hogy a nyílt vízi merüléseket hazai környezetben végezze el valaki, ami egy-két hétvégi napot jelent. Különösen azoknak akik elfoglaltak a hétköznapokban, lehet jó opció a búvártábor, amikor a nyaralás alatt történik minden. Ez is nagyon népszerű, egy ilyen intenzív búvártábor általában egyhetes, és természetesen az összes modulra (elmélet, medence, nyílt víz) itt kerül sor.

Jó választás lehet a búvártábor

Még egy szempont van, ami hatással lehet a tanfolyam és az oktató személyének kiválasztására: az ár. Ha valahol nagyon alkalmi áron, olcsó tanfolyamot hirdetnek, biztos lehetsz benne hogy ez később visszaüt. Az olcsó ár többnyire nem tartalmazza a minimális képzést sem, vagy a felszerelés bérlését, a tankönyvet, a búvárigazolvány díját, vagy a regisztráció költségét, esetleg másmilyen rejtett tétel jön be később. Az ár helyett inkább azt érdemes vizsgálni, hogy milyen az oktatási gyakorlat színvonala, és hogy neked személy szerint mennyire jön be az oktató személye. Gondolj arra, hogy az alapképzésed fogja meghatározni az egész jövőbeni hozzáállásodat a búvárkodáshoz és annak élvezetéhez. Azok a búvárok fogják élvezni igazán a merülést, akiknek jó emlékük van az első tanfolyamukról, és ők azok is, aki aztán éveken át gyűjtik az életre szóló élményeket.





Lépésről lépésre

Ne gondold, hogy ha elvégzed a kezdő búvártanfolyamot akkor már képes leszel bárhol, bármilyen körülmény között merülni. Még a tapasztaltabb búvároknak is nehézséget okoz néha egy-egy újabb technika, vagy felszerelési tárgy használatának az elsajátítása, megszokása. Soha ne hagyd, hogy nálad "tapasztaltabbak" olyan merülésre beszéljenek rá, amire egyébként még nem vagy felkészülve. Elképzelhető hogy ők igen, de az is lehet hogy egyszerűen csak alábecsülik a nehézségeket.

Ne fogadd el a felszerelést - legyen akár új vagy bérelt - ha az nem jó rád. Nagyon sok búvár az első merüléseit méretben rossz, bérelt felszerelésben éli meg és nem csoda ha fáznak, vagy szerencsétlenül érzik magukat. Ellenőrizd mindig körültekintően a bérelt felszereléseket és ne csak a méretet, de a rendes működést is. A kölcsönzős reduktorok külön figyelmet érdemelnek: szereld fel a palackra és ellenőrizd a működését még mielőtt elhagynád az üzletet.

Ellenőrizzük körültekintően a búvárfelszerelést

De még akkor is, ha egyébként betartod a szabályokat, bekövetkezhet hogy a dolgok rosszra fordulnak. Ilyen helyzetekben semmi sem helyettesíti a merülőtárssal történő merülés előtti egyeztetést, ellenőrzést. Mindig legyen tervetek vészhelyzet esetére: pl. ha elveszítenétek egymást a víz alatt, vagy bármilyen más ok miatt idő előtt kellene befejezni a merülést. Még a merülések előtt győződj meg róla, hogy felülvizsgáltál minden újdonságot az adott merüléssel kapcsolatban, legyen az felszerelési tárgy, vagy addig ismeretlen merülési forma.

Jó víz alatti élményeket, balesetmentes merüléseket kívánok!


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése