2011. november 3., csütörtök

Lássunk tisztán - búvármaszk alapok

A maszk talán az egyik legfontosabb felszerelési tárgy a búvár táskájában, enélkül szinte elképzelhetetlen a búvárkodás élvezete



A maszk a búvár ablaka a víz alatti világra. Lényegét egyszerű összefoglalni: egy vékony levegőréteget biztosít a szem előtt, így már megfelelően tudunk fókuszálni ahhoz, hogy éles képet kapjunk a víz alatti világról. Miközben a feladat egyszerű, a maszkok választéka típusban, stílusban, méretben és árban már-már áttekinthetetlen. Az egészen egyszerű egylencsés maszkoktól kezdve a komputer kijelzőt is magába foglaló modellekig ma már minden megtalálható. Amikor azonban sajátot választunk, érdemes az alapvető jellemzőkkel tisztában lennünk.

Jellemzők

Méret/térfogat - az egyik legfontosabb tulajdonság a méret. A modern maszkoknál általában törekednek arra, hogy a lencsék minél közelebb kerüljenek a szemekhez, ami valóban előnyös, mert ez kisebb belső térfogatot jelent. Minél kisebb ez a térfogat, annál kevesebb levegő kell a maszk víztelenítéséhez. A kevesebb térfogat továbbá kisebb felhajtóerővel is jár, ami kényelmesebb fejtartást eredményez.



Szelep - Egyes típusokat szelepekkel is ellátnak. Az egyirányú szelep lehetővé teszi, hogy a búvár ezen keresztül víztelenítsen. A nyilvánvaló előny mellett hátránya, hogy a szelep néha ereszt.

Orrzseb - Egy lényeges jellemző, ami lehetővé teszi a maszk mögötti kiegyenlítés manőverét. Abban az esetben, ha hideg vízben merülünk, győződjünk meg róla hogy a vastagabb (esetleg kétujjas) kesztyűvel is be tudjuk-e fogni az orrunkat.

Lencsék - A profi maszkok már kizárólag hőkezelt üveggel (tempered glass) készülnek. Amellett, hogy kevésbé törékenyek, jobban ellenállnak a karcolódásnak és nem is párásodnak annyira mint a plexi lencsék. Az egy- és kétlencsés modellek mellet léteznek többlencsés maszkok is, ahol oldalt és/vagy alul is találunk lencséket, melyek több fényt eresztenek be, illetve a periférikus látóteret növelik. A nagyobb látószög mindenképpen előny, azonban a nagyobb felület óhatatlanul nagyobb térfogatot is eredményez.



Szoknya és záróperem - A szoknya a maszknak az a része, amelyik az arccal érintkezik. Manapság szinte kizárólag szilikonból készül, ami rugalmasabb és a káros ultraviola sugárzásnak is jobban ellenáll mint a hagyományos gumi. Az átlátszó szilikon több fényt enged be, illetve rugalmassága miatt a záróperem is jobban illeszkedik a búvár arcára.

Pánt - A maszkot állítható pánt segítségével rögzítjük a fejünkön. Jó, ha könnyen állítható, akár egy kézzel is, és legyen rajta olyan csat, ami biztosan rögzíti a beállítást. Kedvelt megoldás a neoprén maszkpánt, aminek egyszerűbb és kényelmesebb a kezelése, nem húzza a hajat sem.



Full-face maszk - A teljes arcot fedő maszkok inkább hideg, vagy szennyezett vizekben használatosak, és általában kommunikációs rendszer is kapcsolható hozzájuk. Bizonyos helyzetekben vitathatatlan előnyük ellenére sem terjedtek el a kedvtelési búvárok között, mivel az áruk igen borsos, illetve megfelelő használatuk is külön tréninget igényel.  

Új fejlesztések - Ha az árát nem nézzük, akkor a komputer integrált maszkok igazán nagyszerűek. Ezeknél a maszk üvegébe integrált kijelzőn folyamatosan látjuk a búvárkomputer szokásos információit (dekompressziós adatok, mélység, idő, stb.), azaz a lényeges információk mindig szem előtt vannak. Azoknak a búvároknak lehet előnyös, akik rossz látási viszonyok között merülnek, vagy dolgoznak a víz alatt és mindkét kezük foglalt. 

Korrekciós lencsék - Vannak olyan maszkok, amelyekben a lencsék egyszerűen cserélhetők. Ezekbe a gyártók különböző méretű (dioptriájú) lencséket kínálnak. Ezek segítségével a szemüvegesek, vagy akik  kontaktlencsét hordanak, már a víz alatt is élesen láthatnak.

A maszk próbája

A cél az, hogy a szoknya zárópereme minél tökéletesebben illeszkedjen az arcunkhoz. Az ellenőrzéshez hajtsuk hátra a fejünket és tegyük a maszkot az arcunkra, pánt nélkül. A jó maszk ilyenkor már saját súlyánál fogva is a helyén marad. Futtassuk körbe ujjunkat a maszk mellett, a szoknyának és a záróperemnek egyenletesen és kényelmesen kell felfeküdnie, nem lehet rés, vagy kényelmetlen nyomáspont. Ezt követően enyhén lélegezzünk be az orrunkon keresztül és nézzünk előre. A jó maszknak ilyenkor sem szabad leesnie. Vegyük figyelembe, hogy az arc körvonala megváltozik amikor kinyitjuk a szánkat, ezért a legjobb, ha már a próbát is csutorával a szánkban végezzük. Érdemes több különböző modellt is kipróbálni.

Használat, tárolás, karbantartás

Kerüljük a tűző napon történő szárítást, mert a szilikon hamar tönkremegy. Szárítsuk inkább árnyékos helyen, ahol jár a levegő. Tároláshoz jó ötlet a külön maszktartó doboz, ami szállítás közben is megvédi a sérülésektől. A párásodás megelőzéséhez az új maszkok üvegét kívül-belül fogkrémmel kell megtisztítani (vagy más, nem karcoló tisztítószerrel), hogy eltávolítsuk a gyári védőréteget. A továbbiakban párásodásgátló folyadék is használható, de a nyál ugyanúgy megteszi. Merülés előtt köpjünk a maszk üvegének belső oldalára, vagy adagoljunk párásodásgátlót, és dörzsöljük szét ujjainkkal amíg "nyikorog".

A páramentesítés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Érdemes minden merülés előtt rászánni azt az egy percet, hiszen a maszk az ablakunk a víz alatti világra, és ha nem látunk rendesen, akkor nem is fogjuk élvezni a búvárkodást. Merülés után ismét öblítsük el tiszta édes vízzel és hagyjuk megszáradni a maszkot mielőtt eltennénk. A legtöbb búvárhajón külön öblítő van a maszkoknak és a víz alatti kameráknak, mert a párásodásgátló szerek károsíthatják a kamerák tömítő "O" gyűrűit.

Freediving és vadász maszkok

Ezek a maszkok egyrészt kis térfogatúak, másrészt a szoknyarészük sötét színű szilikonból készül. A kis térfogat azért szükséges, hogy a kiegyenlítéshez minél kevesebb levegőt kelljen a (szabadtüdős) búvárnak elpazarolnia. Ezen kívül a sötét (nem átlátszó) szilikon kevesebb fényt enged be, ezért a vadász szeme kevésbé csillog, vagyis ez nem riasztja el a reménybeli prédát. A kevesebb beérkező fény miatt a búvár fotósok, videósok is előszeretettel választják ezeket a maszkokat, mert így jobban látják a finom részleteket. Kedvtelési búvárok pedig azért szeretik, mert a fekete szilikon később sem sárgul meg, ellentétben az átlátszó szilikonnal.




[AlertDiver]

1 megjegyzés:

  1. Nem is olyan egyszerű a megfelelő maszk megtalálása. Nekem kb. a negyedik maszkom lett igazán tökéletes, amit azután több mint 10 évig használtam.

    VálaszTörlés