2018. december 5., szerda

Nem lehet merülni a Brother-szigeteknél


A közelmúltban a Vörös-tenger egyik népszerű merülőhelyén történt cápatámadást követően a hatóságok rendeletet hoztak, amelynek értelmében nem engedik merülni a búvárokat.

A sajnálatos, de szerencsére nem végzetes balesettel kapcsolatban magyarul is megjelent már egy részletes írás Elter Tamás tollából, amelyben nemcsak a konkrét eset körülményeit elemzi, de ad egy rövid áttekintés a cápák viselkedéséről, illetve magáról a helyszínről is. A cikk itt olvasható >>  

A Brother-szigetek merülőhelyeinek lezárásával kapcsolatban az egyiptomi HEPCA környezetvédő szervezet közleményt adott ki.


"A Nemzeti Park hivatalos tájékoztatásából a HEPCA értesült a Brother-szigetek lezárásáról született határozatról. Szeretnénk ha mindenki számára világos lenne, a korlátozó döntés nem azért született, hogy elrejtse a cápák előre kitervelt bűncselekményeit, vagy kivizsgálja a cápák viselkedésében az utóbbi időben bekövetkezett szokatlan változások okait, hanem egyszerűen azért, mert a területen működő egyes szafarihajók által követett gyakorlatot az anyatermészet a továbbiakban már nem képes eltűrni. A (merülő)zátonyok túlterheltsége, valamint a rossz gyakorlat nem csak a Brother-szigetekre korlátozódik, hanem szinte mindenhol jelen van. Az egyetlen járható út a káros hatások enyhítésére, ha követjük azokat az egyszerű szabályokat, amelyeket egyébként már ezerszer elmondtunk és bejelentettünk (hatósági rendelettel is), és amely rendelkezésre áll az összes búvárhajó fedélzetén a Vörös-tengeren.    

A Shark Project szervezettel közösen történt egyeztetést követően, és mert biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet nem csak a Brother-szigeteken ilyen, az egyetlen rövid távon is eredményt hozó megoldás, ha beszüntetjük az olyan fenntarthatatlan tevékenységeket mint a halászat, az állatok etetése és a szerves hulladékok vízbe juttatása.   

Készítettünk egy egyszerű útmutatót búvárok számára, amelyet követve nagyobb biztonságban lehetnek a vízben: 
  • Élvezd a különleges lehetőséget, hogy ragadozókkal merülhetsz.
  • Mindig kövesd a merülésvezetőd utasításait!
  • Soha ne etess cápát, ne izgasd hallal, hal vérrel, vagy bármilyen szerves hulladékkal, mert ez veszélyes helyzetet teremthet a cápa kifinomult érzékszervei, veleszületett ösztönei, esetleg tanult viselkedése okán. Ne feledd, mindig fennáll a baleset lehetősége, különösen ha nem tartjuk be az alábbi  szabályokat:
forrás: www.shareducation.com

  1. Ne mutass félelmet, de legyél tisztelettudó.
  2. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, különösen ha a cápa közel jött.
  3. Legyél függőleges helyzetben, ne kapálózz az uszonyokkal.
  4. Karjaidat tartsd közel a törzsedhez.
  5. Maradj közel a csoporthoz, a cápákat jobban érdeklik a önmagukban lévő búvárok.
  6. Mindig tartsd szemmel a cápát amelyik egyszer már közel jött - hamar visszatérhet.
  7. Legyél tisztában vele, hogy a cápa hátulról szeret közelíteni.
  8. Tekintsük át az egész helyzetet (3D-ben) - a merülőpárok együtt sokkal hatékonyabbak. 
  9. Mindig tudjuk merre vannak éppen a cápák (különösen ha fotózunk, vagy videózunk) - bármikor ha kényelmetlenül érezzük magunkat kontrolláltan hagyjuk el a vizet merülőpárunkkal együtt.
  10. Ne érintsd, piszkáld a cápát, igyekezz legalább két testhossznyi távolságit tartani.
  11. Ha egy cápa nagyon közel jönne nyomd felé a vizet (vagy a kamerát, cápa botot, stb.) - ha a cápa megérintett: maradj higgadt és hagyjátok el a vizet, közben tartsd szemmel az állatot. 
  12. A felszínre emelkedés és a víz elhagyása közben is tartsd szemmel a helyzetet.
Amennyiben ételt, vagy csalit látsz a vízben (lehet akár egy másik csoporté, szerves hulladék, esetleg természetes zsákmány is): 
  • Figyelmeztesd a merülésvezetődet, illetve a többi búvárt és hagyjátok el a vizet. 
  • Soha ne közelíts, vagy nyúlj a csalihoz.
  • Ne legyél az "ételszag" vonalában (a cápák általában az áramlás felől közelítenek). 
Jelentsd az esetet a HEPCA felé, dokumentáld fotóval, videóval, ha rendelkezésedre áll!

Még egyszer: az állatok etetését, a horgászatot, szigonyozást a törvény szigorúan tiltja, a jogsértők ellen büntetőjogi eljárás fog indulni."

További információk: www.hepca.org, www. sharkproject.org


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése