2011. október 17., hétfő

Úti cél: Brüsszel - NEMO33Köztudott, hogy Brüsszel Európa politikai fővárosa, de azt már a búvárok közül is csak kevesen tudják, hogy itt található a világ egyik legmélyebb medencéje is

A történet valamikor 1996-ban kezdődött, amikor egy tapasztalt belga búvár, John Beernaerts gondolt egy merészet és azzal az ötlettel állt elő, hogy kellenne építeni egy különleges, mély medencét búvárok részére, ahol a merülések feltételei hasonlóan ideálisak lennének a trópusokon megszokottakhoz. Hosszas előkészítési és kivitelezési periódus után végül 2004 tavaszán meg is nyitotta kapuit a NEMO33 - a világ egyik legmélyebb medencéje.

Az elképzelés megszületésétől fogva elsődleges szempont volt a merülések biztonsága, és az eddigi több százezer merülésen valóban nem is történt baleset. A búvárok kényelme érdekében a víz mindig kellemesen meleg, kristálytiszta, ivóvíz minőségű és nem klórszagú. Tesznek is érte hogy ilyen maradjon, saját búvárfelszerelést nem nagyon engednek be, de a belépőben a kölcsön felszerelések díja benne van. A környezettudatos működés sem csak üres jelszó náluk, ugyanis feleannyi energiát használnak fel mint a hagyományos uszodák, miközben melegebb vizet állítanak elő. Ezen kívül vállalják a kulturális sokszínűséget is, hiszen a munkatársak nem kevesebb mint tizenkét nemzetet képviselnek (ez Belgiumban a vallon-flamand örökös ellentét miatt nagy szó).

Medencetér a Nemo 33-ban

Mára a NEMO33 egy olyan hellyé vált, amelyre joggal lehetnek büszkék a helyiek. Ugyanakkor nem csak a belga búvárok fellegvára, de Európa szerte egyre többen választják egy hétvégi búvártúra célpontjául. Minden búvár az életben legalább egyszer el kell hogy jusson ide! Az élmény egyedülálló, a merülés körülményei pedig tényleg mindig ideálisak, elég csak nyugodtan lélegezni és élvezni a súlytalanság állapotát, ráadásul a meleg víznek nyugtató, stressz csökkentő hatása is van. Néhányan egyenesen azt állítják, hogy a NEMO33 egy afrodiziákum...

Búvár a 33 méter mély "kútban"

A merülések jól és - főszezonban - szigorúan szervezettek. A búvárok egyórás turnusokban merülnek, ami a merülés előtt briefing-el, azaz tájékoztatóval kezdődik. Az átöltözés, zuhanyozás után a medencetérben lehet összeszerelni és felszerelkezni. Az első 10 perc a szabadtüdős merüléseké, ezt követően lehet készülékkel vízbe menni. A víz alatt mindjárt egy sterilizált Smart autó látványa fogad minket, a belsejébe kötelező (és veszélytelen) bemászni, itt 5 méter mélyen vagyunk. A medence mindkét oldalán lejjebb lehet merülni, az egyik oldalon 10 méteren, a másik oldalon 33 méteren találjuk az alját. A két oldal 10 méteres mélységben össze van kötve egy széles alagúttal, itt találunk levegős részt is. Ha ez nem lenne elég, akkor hét óriási ablakon keresztül ki lehet integetni az étteremben maradt barátoknak. A merülés végén, az idő leteltére hangjelzés figyelmeztet, sajnos ki kell jönni a vízből. Merülés után érdemes még betérni a NEMO33 saját éttermébe, ahol elsősorban thai specialitásokat választhatunk az étlapról, és most mi integethetünk az éppen merülő búvároknak.

A Nemo 33 étterme

A merülésen kívül azért akad még néhány dolog, amit érdemes megnézni ha már Brüsszelben járunk. Nem annyira közismert, de a képregényművészet éppen úgy része a belga kultúrának, mint a csokoládé vagy a sör. Legismertebb figurájuk Tintin és kutyája Snowy, akik annyira népszerűek itt, mint mondjuk Mickey Mouse Amerikában. A képregény múzeum ennek a szenvedélynek állít emléket, a gyűjtemény egy szecessziós épületben található, ahol életnagyságú képregény jeleneteket is láthatunk. Ezen túlmenően Brüsszel városközpontja körül az épületek falát tizenhárom hatalmas képregényrajz díszíti, ez a szabadtéri kiállítás "Képregényút" néven ismert, melyet szintén érdemes lehet végigjárni.

A brüsszeli képregényút egyik állomásaKapcsolódó írások:
Úti cél: Padova, Y-40 a mélység mámora

Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.