2021. július 6., kedd

Hivatalos ajánlás búvároknak: COVID-19 óvintézkedések

Közlemény a COVID-19 óvintézkedésekről

Az utóbbi időben egyre többen kérdezik tőlem, hogy mi a helyzet a COVID-19 járvány és a búvárkodás összefüggésében. A felbukkanó híreken túlmenően lehet-e tudni bármi olyan hivatalosnak tekinthető tényt, ajánlást, javasolt óvintézkedést, amit érdemes figyelembe venni. 

Nos, utánanéztem a dolognak és jelentem, hogy természetesen találtam ilyen információt. Az alábbiakban a World Recreational Scuba Council (WRSTC) friss közleményét ismertetem. 

A WRSTC közleménye a COVID-19 óvintézkedésekről 

2021. június 29.

A folyamatosan terjedő koronavírus (COVID-19) pandémia miatt minden búvárnak és búvárvezetőnek felelősségteljes és biztonságos módon kell utaznia, illetve merülnie. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint más egészségügyi szervezetek is, folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség terjedését és konkrét óvintézkedéseket javasolnak. A közzétett irányelvek betartása mindenki számára ajánlott.

Az arcmaszk használata, a társadalmi távolságtartás és a kézmosás tűnik jelenleg is a legjobb védekezésnek. Aki utazást tervez, vizsgálja meg a betegség terjedésének körülményeit azon a területen, ahová készül. Az arcmaszk viselése bármikor, bármilyen tömegben, a körülményektől függetlenül ajánlott.

Bármely búvárfelszerelést, beleértve a légzőautomata második lépcsőjét, búvármellényt stb., amelyet több személy használ az oktatás, illetve a felszerelések kölcsönzése során, két használat között fertőtleníteni kell. A fertőtlenítési módszerekkel és anyagokkal kapcsolatos tanácsokat a Divers Alert Network-től, és/vagy a felszerelés gyártótól kaphatunk.

A Divers Alert Network (2021. március 31.) javasolja, hogy legyünk tisztában azokkal a szempontokkal, amelyek a koronavírus betegség után a búvárkodáshoz való visszatérést befolyásolhatják. “A búvárkodással kapcsolatban különösen a pulmonális és a kardiovaszkuláris szempontok aggasztóak.” ... “Nyilvánvaló, hogy a COVID-19 betegség utáni merülésre való alkalmasság orvosi értékelésére nincs és nem is lehet mindenki számára egyaránt alkalmazható megközelítés...”

Folyamatosan frissülő információk találhatók a www.dan.org webhelyen. 

A hivatkozott teljes DAN cikk pedig itt olvasható magyar nyelven.


Fotó: Unsplash

Ha tetszett az írás iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése