2020. szeptember 30., szerda

Teszt: Cressi Fast 5 mm búvárruha - szintet lépett

Cressi Fast 5 mm búvárruha

A Cressi legutóbbi középkategóriás búvárruha modelljével fokozott kényelmet és hőszigetelést ígér, amit újszerű technikai megoldásokkal erősít. Az alábbi tesztben természetesen arra kérdésre kerestem a választ, hogy a ruha és megoldásai milyen mértékben váltják be a hozzá fűzött reményeket.

Idestova három évtizede követem a Cressi felszerelések fejlődését, de még mindig izgatottan várom az új modellek megejelenését, pedig tudom jól, hogy nem lehet minden évben korszakos újítással előállni. A búváruhákra ez különösen igaz, hiszen a neoprén anyag adott, a hőszigetelést biztosító megoldások pedig igen hasonlóak a gyártóknál. Különbségek a belépő szint és a prémium kategória közötti spektrumon a neoprén minőségében és az alkalmazott hőszigetelő megoldásokban vannak leginkább, de egyre fontosabb szempont a mozgásszabadság és a könnyű öltözhetőség is. 

Tesztünk tárgya, a Fast 5 mm-es búvárruha a 2019-es modellév újdonsága volt, nekem az év végén sikerült hozzájutnom, így aztán már csak az idei (a covid miatt is megkésve startoló) szezonra maradt a kipróbálása, tesztelése, ami nagyjából 50 merülést jelentett eddig. A merülések több helyszínen (medencében, tóban és tengeren) voltak, változó vízhőmérséklet mellett (18-26°C). Ezzel együtt a teszt megállapításai a saját szubjektív véleményemet tükrözik, tehát nincs szó például más gyártóval történő összehasonlításról. Egyébként egy ilyen teszt itt olvasható a ScubaLab-tól.

Technikai jellemzők 


 • Egyrészes 5 mm-es búvárruha dupla rétegű neoprénnel 
 • Ultraspan neoprén anyag a karoknál és a lábaknál (100% High Strech Concept) 
 • Vízzáró tömítőgyűrűk a csukló- és boka mandzsetták belső részén (Water Stop System) 
 • Hátsó YKK cipzár széles vízszivárgást gátló betéttel (Aquastop System) 
 • Nagy kopásállóságú betétek a térd és váll részeken (Tatex) 
 • Anatómiai szabás a lábaknál A Fast ruha érdekessége kétségkívül a mandzsetták belső részén elhelyezett új tömítőgyűrűk, amelyek keskenyek ugyan, mégis igen hatékonynak bizonyulnak a belül lévő víz cserélődésének megakadályozásában. Márpedig a szivárgás és cserélődés mértéke az egyik leglényegesebb szempont a nedves ruháknál, hiszen ettől függ a hőveszteség mértéke, gyorsasága is. Az innovatív szigetelő megoldást igen találóan “víz stop rendszernek” (Water Stop System) nevezték el a Cressi-nél. Emellett az új kialakítású magasabb nyakrész, valamint a háton függőlegesen elhelyezett cipzár alatt futó szélesebb vízszivárgást gátló betét (Aquastop) szintén a hőszigetelést fokozza. 

A ruha anyaga hagyományos kétrétegű neoprén, belső részén csúszósabb nylon bevonattal, emiatt könnyebb öltözni is. A karoknál és a lábaknál alkalmazott rugalmas betétek (100% HSC) már a mozgásszabadságot növelik. Ugyancsak nagyobb komfortot jelent a lábak anatomiai szabása, ami mondjuk nálam elcsúszhatott, mert csípőben kissé bőnek találtam (igaz, épp két konfekcióméret közé esem). A vállaknál és a térdeken új, nagy kopásállóságú Tatex betéteket alkalmaztak, ami ténylegesen védi a ruhát a készülék le- és felvételéből adódó kidörzsölődés, illetve az esetleges víz alatti térdelésből adódó sérülésektől, eddig nem tapasztaltam repedést, vagy kidörzsölődést ezeken a helyeken.

Főként az első búvárruhájukat vásárlók között szokott dilemmát okozni a “melyik az a búvárruha, amelyik mindegyik merüléshez jó?” kérdés megválaszolása. Sajnos, ezt a fajta ruhát még nem találták fel, viszont léteznek ún. modulos kialakítású ruhák, ahol ezt a dilemmát igyekeznek feloldani a gyártók. Nos, tesztünk tárgya is ilyen, azaz többféle (3, 5, vagy 7 mm) vastagságú overál választható, ami aztán kiegészíthető csuklyával, vagy 3 mm-es csuklyás felsővel a változó merülési körülményeknek megfelelően - tehát igazi jolly joker 3:1-ben búvárruháról van szó. A csuklya opciós volta persze fájó lehet egyeseknek, ellenben jó hír, hogy az overál külön női és férfi szabással kerül kereskedelmi forgalomba.

Cressi Fast 5 mm búvárruha
Cressi Fast 5 mm modulos összeállításban


Ami különösen tetszett 


Az első gondolatom az volt, hogy kipróbálom, kicsit tesztelem az új Fast ruhát, aztán hamar félreteszem, hiszen a jelenlegi Cressi Logica 5 mm-es ruhámnál nehezen tudtam jobbat elképzelni. Erre az történt, hogy merültem benne egyet, azután még egyet, és szép lassan tartós teszt lett a dologból, miközben megfeledkeztem a saját ruhámról. Na de miért is? 

1# Gyorsan öltözhető. A jelenlegi 5 mm-es ruhámat imádom a remek hőszigetelése miatt, de mivel ezt a csuklóknál és bokáknál elhagyott cipzárnak köszönheti elsősorban, ezért az öltözése néha nehézkes. Ugyan a Fast-on sincsenek ilyen öltözést könnyítő cipzárok, az öltözése mégis meglepően könnyű és gyors (talán a ruha elnevezése is ezért lett Fast, azaz Gyors), ráadásul egyedül is problémaentes, a cipzár nem akad el az alatta lévő betétben, ha előbb eligazítjuk azt. Először fel sem tűnt a dolog, hiszen a jót könnyű megszokni, de észre kellett vennem, hogy a többiek még javában izzadnak az öltözéssel, én meg már régen beöltözve nézelődöm. És kivétel nélkül mindig ez volt, még akkor is ha nem vettem fel alá rashguard-ot. 

Cressi Fast 5 mm búvárruha teszt
Az öltözés meglepően gyors és megy egyedül is

2# Nagyon kényelmes. A hasonló vastagságú, de prémium kategóriájú nedves ruhám az elképzelhető legigényesebb, szuper rugalmas (Yamamoto) neoprénből készült, tényleg nagyon kényelmes meg minden, de az a helyzet, hogy a Fast legalább ugyanilyen kényelmes. Akár a felszíni, akár a víz alatti mozgást és neoprén érzetet nézem, be kell vallanom, hogy nem tudnék csukott szemmel különbséget tenni a két modell között ebben a kérdésben.

3# Hatékony hőszigetelés. Ezzel úgy voltam, hogy persze majd meglátjuk. Értem én, hogy új tömítőgyűrű meg szélesebb szigetelő betétek a cipzár alatt… na de láttunk már hasonlókat korábban is. A valóságban pedig az történt, hogy amikor az első merülés vége felé egy óvatlan mozdulatot követően hűvösebb víz szivárgott a gerincemhez, kaptam csak észbe mi történt valójában: az, hogy eddig hibátlanul működött a szigetelés, vagyis gyakorlatilag nem, vagy nem észrevehető mértékben cserélődött a ruha belsejében lévő felmelegített víz a külső hidegebbel! Ismét azt kell modjam, hogy ilyet korábban a csúcsmodellek tudtak nyújtani, csakhogy dupla áron. 

Cressi Fast 5 mm búvárruha teszt
Tényleg jól szigetel a magasabb nyakrész


Verdikt 


Összességében kellemesen csalódtam a Fast 5 mm-es búvárruhában. Szerintem ezzel a modellel a Cressi szintet lépett, ugyanis kényelem és hőszigetelés terén is többet nyújt, mint amit a középkategóriában eddig megszoktunk. Gyorsan öltözhető mindenféle trükközés nélkül, szárazon és a vízben is nagyon kényelmes viselet, nincs korlátozva a mozgásszabadság. Jó hőszigetelő megoldásainak és modulos kialakításának köszönhetően a legtöbb merülési környezetre és vízhőmérsékletre van jó válasza. Mintegy 50 merülés után látható nyomát még nem találtam a használatnak, sem kopást, sem cérna lógást nem tapasztaltam. 

Mindössze két negatívumot tudok eddig felhozni vele kapcsolatban. Az egyik a szabás, ugyanis nekem csípőben kissé bő, pedig a korábbi Cressi modelleknél nem tapasztaltam ilyesmit. A másik, hogy csuklya nem jár hozzá alapból, míg az előző overálomhoz volt (az meg csúcsmodell). Szerencsére ezekkel a negatívumokkal simán együtt lehet élni, különösen ha a 179 eurós árcédulát nézem, amit nem tudok nem kedvezőnek mondani, még a külön csuklya megvásárlásával, vagy a konkurencia figyelmebe vételével sem. A ruhát a Cressi Hungary-től kaptam tesztelésre, amit ezúton is köszönök nekik.


Pro 
 • Kényelmes és könnyű az öltözése 
 • Jól működő, innovatív szigetelő megoldások 
 • Kedvező ár 

Kontra
 • Csípőben kissé bő
 • Csuklya nem tartozék
Ha tetszett az írás iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése