2018. október 9., kedd

Új trendek a búvármaszkoknál


A felszerelésgyártók minden évben újabb modellekkel rukkolnak elő, de vajon az újítás kényszere hoz-e magával olyan megoldásokat is, amik változást jelenthetnek a megszokott búvármaszk jellemzőkben? Nézzük a 4 legújabb trendet a búvármaszkok tervezésénél.


A szoknya színe számít? 


Persze a búvármaszkok szoknyájára gondolok most. A hagyományos fekete és az átlátszó szilikon szoknyák mellett ma már gyakorlatilag a szivárvány minden színében választhatunk magunknak tetszőt. Ugyanakkor a szoknya átlátszósága (sötét, vagy áttetsző) alapvetően befolyásolja a búvár látását és észlelését a víz alatt. Azt, hogy mi lesz számunkra a legjobb, az adott merülés kondíciói, a fényviszonyok és az egyéni preferenciák döntik majd el.

Cressi Calibro átlátszó szilikon szoknyával

Az átlátszó szilikon megnöveli a periférikus látást (mozgás észlelés) és a legtöbb fényt engedi be. Ez azoknak a búvároknak kedvez, akik nem szeretik a bezártság érzetét és a maximális periférikus látást részesítik előnyben. Ugyanakkor ez sok is lehet erős napfény, sekély és tiszta víz esetén, ahol a csillogás, vagy a lencsék visszatükrözése már csökkentheti a látást.

A fekete, vagy sötét szilikonokat azért kedvelik a búvárok, mert ezek minimalizálják a csillogást (ezért választják a víz alatti fotósok is). Persze mások ezt túl sötétnek találják, sőt olyanok is vannak akik klausztrofóbiát éreznek.

Kompromisszumos megoldás lehet a fehér, vagy alig színezett szoknya, ami a fény blokkolásával gátolja a csillogást, miközben világosabb látásérzetet nyújt.

 

Rugalmas vs. szilikon maszkpánt


Némelyik új búvármaszk széles és rugalmas maszkpántjával úgy fest, mintha egyenesen a sípályáról érkezett volna. Bár elsőre kézenfekvő megoldásnak tűnhet, azért van néhány dolog, ami másképpen működik, mint az a hagyományos szilikon pántoknál megszokott.

Zeagle Scoop széles és rugalmas maszkpántja


Az egyik különbség az, hogy a csatokat körülményes a kívánt pozícióba állítani. Ezen kívül a rugalmas pántnak jellemzően nincs megosztva a hátsó része - ami egyébként stabilan helyén tartja a maszkot -, ezért itt kis szilikon gyöngyöket ágyaznak be, ahol a fejjel érintkezik, hogy ne csúszkáljon körbe. Némyelyikhez külön sznorkeltartó hurok is van, ami jó, hiszen nem mindegyik szabványos tartó tehető fel a szélesebb rugalmas pántokra. 

A Sherwood Scuba Scope sznorkeltartója

Csatrendszertől függően, de a rugalmas pánt kevésbé akad bele a hajba, és talán a maszkot sem nyomja annyira az archoz, mint a szilikonos verzió. Aki ilyen rugalmas pánttal rendelkező búvármaszk vásárlását fontolgatja az figyeljen a csatokra, hogy felvéve ne nyomjanak kényelmetlenül, és ellenőrizze hogy a pánt ne dörzsölje a füleket.


Maszktartó dobozok


A legjobb módja, hogy megvédjük búvármaszkunkat a sérülésektől, ha hozzávaló dobozban tároljuk amikor éppen nincs az arcunkon. A legtöbb gyári maszktartó doboz kellő védelmet nyújt, azonban néhányan már itt is továbbléptek. Például az Indigo Industries doboza biztonsági retesszel van ellátva a véletlen kinyílás ellen. A Zeagle maszktartója pedig követi a maszk körvonalait, így szállításkor sem mozog, zörög benne a búvármaszk. 

A Zeagel Scoop Dual maszktartó doboza


Széles látómező


Az igazán nagy maszklencsék, mint amilyen a Tusa Freedom Tri-Quest, vagy a Zeagle Scope Dual modellé, csak az egyik kelléke a nagy látótérnek. Ugyanilyen fontos a szoknyák formája és kialakítása, ami olyan közel engedi a szemeket a lencsékhez amilyen közel csak lehetséges. Ez azért fontos, mert a látótér nagyságát nemcsak a lencsék mérete, hanem a szemektől való távolsága is befolyásolja, azaz minél közelebb vannak szemek a lencséhez, annál nagyobb a látótér. 

Tusa Freedom Tri-Quest háromablakos domborított oldallencséje


[Scubadiving]


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése