2014. március 11., kedd

10 tipp búvároknak az Óceánok védelméhez

Miként a hegymászók, vagy a túrázók körében is él egyfajta etikett, illemszabály gyűjtemény, úgy a búvárok között is van ilyen. A Project AWARE 10 tipp búvároknak az Óceánok védelméhez pontosan ezt körvonalazza, azaz hogyan viselkedjünk a merülések, búvártúrák alkalmával úgy, hogy az a környezet és a társak szempontjából is helyénvaló legyen.



Legyél környezetbarát! Fogadd meg a búvárok 10 pontos etikettjét.

1/ Tanulj meg lebegni
A víz alatti állatok és növények sokkal törékenyebbek annál, mint amilyennek látszanak. Az uszonyod egyetlen legyintése, a kamerád véletlen odaütődése, de akárcsak egy óvatlan érintésed is koralltelepek évtizedes növekedését semmisítheti meg, vagy növények, állatok pusztulását okozhatja egyetlen szempillantás alatt. Ügyelj rá, hogy a felszerelésed mindig rögzítve legyen rajtad, légy áramvonalas, tartsd frissen búvár készségeidet és lehetőség szerint képezd magad tovább. Mindig figyelj a merülőpárodra, a felszerelésre, és igyekezz elkerülni a közvetlen kapcsolatot a természetes környezettel.

2/ Járj elő jó példával
Szinte minden nap képeznek és vizsgáztatnak új búvárokat valahol. Te már tapasztalt búvár vagy, egészen biztosan követendő példa lesz a környezettel kapcsolatos viselkedésed is az ő számukra - akár a víz alatt, akár a felszínen.

3/ Csak a kamerádat piszkáld - Csak buborékokat hagyjál magad után
A víz alatt szinte minden dolog amivel találkozol él, vagy valamely élő szervezet számára hasznosítható. Ha felhozol egy korall darabot, kagylót, netán bármilyen állatot, akkor megzavarhatod a terület kényes ökológiai egyensúlyát. Arról nem is beszélve, hogy mi maradna akkor az utánad érkezőknek?

4/ Óvd a víz alatti világot
Ne érintsd, etesd, simogasd a víz alatti élőlényeket, pláne ne kergesd, vagy lovagolj rajtuk. Az ilyen viselkedés megzavarhatja az állatokat, akadályozhatja táplálkozási, vagy párzási szokásaikat, de akár agresszív viselkedést is kiválthat belőlük. Ismerd meg és tiszteld a víz alatti világot, emellett tartsd be a helyi szabályokat is.

5/ Szedd össze a szemetet
Elképesztő mennyiségű hulladék van a tengerekben, még a legtávolabbi területeken is. A hulladék megöli az élővilágot, elpusztítja a természetes élőhelyeket, de veszélyezteti a saját egészségünket is. Tedd magad hasznossá búvárként. Vedd észre ha valami nem a víz alá való és - lehetőség szerint - szedd össze a "kultúr" hulladékot, jelentsd ha rendellenességet tapasztalsz valahol. Emellett legyél tudatos vásárló, vásárolj helyi kereskedőktől, és amikor csak lehet vásároljál kevesebbet.

6/ Felelősséggel vásárolj tengeri ételt
A túlhalászás nyilvánvalóan a fajok számának csökkenéséhez vezet, ugyanakkor a káros halászati módszerek pusztítják és szennyezik a víz alatti ökoszisztémát. Vásárlóként neked is kulcsfontosságú szereped van ebben. Amennyiben a tenger gyümölcsei szerepelnek az étlapodon, úgy győződjél meg róla, hogy a beszerzett étel fenntartható forrásból származik, és ösztönözd az ismerőseidet is, hogy cselekedjenek hasonlóképpen.

7/ Cselekedj
A búvárok a tengerek talán leghatékonyabb szószólói. Elérkezett a pillanat, hogy búvárként te is felemeld a hangodat. Szólalj fel a környezetvédelem ügyében, ha környezeti rendellenességet tapasztalsz jelezd a hatóságok felé, fotózd le és mutasd meg mindenkinek, cselekedj a változás érdekében.

8/ Legyél öko-turista
A következő búvártúrád, utazásod előtt informálódj körültekintően. Olyan partnereket válassz (bázis, hajó, stb.), amelyek üzleti gyakorlatában megtalálhatók olyan felelős társadalmi és környezetvédelmi szempontok is, mint a vízvédelem, az energiatakarékosság, a megfelelő hulladékkezelés, a telepített horgonyzó helyek használata, valamint a helyi szabályozások és kultúra tiszteletben tartása.

9/ Csökkentsd karbonlábnyomodat
Az olyan problémák, mint a globális felmelegedés és a tengerek savasodása sodorják veszélybe az állatokat és általában véve az egész víz alatti világot. Ismerd meg a karbonlábnyom fogalmát és csökkentsd a saját káros kibocsátásodat, illetve igyekezz ellensúlyozni azt, amit már nem tudsz tovább csökkenteni.

10/ Adakozz
A tengerek védelme elsősorban rajtunk múlik, ki többet, ki kevesebbet áldoz erre. Ez a tengerekkel kapcsolatos befektetés nemcsak védi a bolygónkat, de azt is lehetővé teszi, hogy továbbra is élvezhessük a merüléseket. A befolyó támogatások összege alapvető üzemanyaga a helyi szintű akcióknak és az elkerülhetetlen politikai változásoknak, amelyek végül együttesen fogják eredményezni a tiszta és egészséges tengereket.


Tegyél fogadalmat!

Máris tehetsz valamit!

Tegyél fogadalmat
Akcióterv a 10 pontos búvár etiketthez
Az alább található megosztás gombok segítségével juttasd el az ismerőseidhez ezt a 10 pontos búvár etikettet

Köszönjük, hogy megadod a tengereknek azt a védelmet, amit megérdemelnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése