2012. február 15., szerda

Kérdések és válaszok: Hossam Helmy

Európa egyik legolvasottabb búvármagazinja nemrég interjút készített Hossam Helmy úrral, a sikeres Red Sea Diving Safari megálmodójával, aki a közelmúltban történt egyiptomi politikai fejleményekkel kapcsolatban mondja el gondolatait


Hossam Helmy

Mit várnak az egyiptomi állampolgárok leginkább az új kormányzattól?
Az Egyiptomi nép olyan átlátható kormányzást és a vezetést szeretne, ami méltóságot és tiszteletet mutat az állampolgárok irányába. Olyan kormányt szeretnénk, amelyik az egyetemes emberi jogok és a jogállamiság elvein alapul, ezzel valósítva meg a szabadságot és a demokráciát országunkban.

Mit vár ön személyesen az új kormányzattól?
Elsősorban olyan dinamikus és jövőképpel is rendelkező vezetésre van szükség, amelyik megfelelő válaszokat tud adni az ország különböző társadalmi-gazdasági kihívásaira. Másodszor, az új kormányzatnak fel kell ismernie az oktatás szerepének fontosságát, mert ez az egyetlen útja a ország felzárkóztatásának. Végezetül, az új Egyiptomnak a közel-keleti demokrácia előfutárának kell lennie, olyan nemzetnek, amelyik békében él a szomszédos országokkal és a nemzetközi közösséggel.

Európában sokan tartanak attól, amit a Muzulmán Testvériség és a Szalafista mozgalom koalíciója magával hozhat. Mi a véleménye erről? 
A magam részéről muszlimként sem vagyok tagja egyik említett pártnak sem. Legszívesebben egy liberális kormányzatot látnék, legalábbis addig, amíg az a demokrácia, az emberi jogok és az igazságosság elvén alapul. Ez a kérdés egyébként nagyon félreérthető és nagymértékben megosztja az országot is. Őszintén szólva engem a legkevésbé sem érdekel, hogy a következő kormány muszlim, keresztény, vagy beduin lesz-e. Egy biztos, Egyiptom nem lehet sikeres olyan politikai kurzussal, amelyik ellene megy a demokrácia intézményének, az emberi jogoknak és az igazságnak. Az egyiptomi emberek tudják mit akarnak és senki sem fog ellenszegülni a nép akaratának.

A világi, vagy inkább az iszlám jogrendszert részesíti előnyben?
Negyven évvel ezelőtt végeztem a jogi karon, így a jogász szemével tudom nézni ezt a kérdést, de nem sok minden változott azóta. Az igazságszolgáltatási rendszerünk alapvetően francia, egyiptomi és sária törvényekből áll. A sária törvények csak a muszlimokra vonatkoznak és magánéleti kérdéseket rendeznek (házasság, válás, gyámság, öröklés, stb). A zsidókra és keresztényekre a saját vallási meggyőződésük szerinti magánéleti szabályok vonatkoznak. A francia törvények pedig mintegy vezérfonálként szolgálnak a kormányzat egyéb területein. Ez a modell már Napóleon óta működik, és nem látom hogy bármi is változna. Szerintem nem az a fő kérdés, hogy világi vagy iszlám hatalom, illetve keresztény törvénykezés vagy muszlim sária lesz-e. A kérdés inkább az, hogy kinek áll érdekében ezeket a különböző nézőpontokat az ország megosztására felhasználni, illetve hogy ki fogja egyesíteni az egyiptomiakat a szolidaritás zászlaja alatt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is. Támogasd ezzel az Egyiptomot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése