2012. január 20., péntek

Búvárfelszerelés trend 2012

Több évtizednyi fejlődéssel a hátunk mögött azt gondolhatnánk, hogy régen elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor már szükségtelen, vagy éppen lehetetlen továbbfejleszteni a búvárfelszereléseket



Való igaz, ritkák a forradalmian új holmik, de azért minden év hoz magával figyelemreméltó újításokat. A gyártók egyre kreatívabb megoldásokat agyalnak ki azért, hogy a dolgunk egyre könnyebb legyen. Úgy tűnik 2012 sem kivétel. Minden téren látszik fejlődés, aminek köszönhetően tovább csökken a felszerelések súlya, fokozódik a kényelem, és miközben tovább tágul víz alatti horizontunk, egyre nagyobb részletességgel rögzíthetjük a felejthetetlen pillanatokat is. Szóval mire számíthatunk ebben az évben?

Csökkenő súly

A légitársaságok súlykorlátozásai és növekvő poggyászdíjai miatt már egy ideje előtérbe kerültek a könnyebb, kompaktabb felszerelési tárgyak, és ez a tendencia megfigyelhető szinte mindegyik felszerelés kategóriában. A búvártáskák például már önmagukban is igen súlyosak tudtak lenni, ezzel szemben ma már több gyártó is kínál tekintélyes méretű, mégis könnyű, 3 kg-nál nem nehezebb utazótáskákat. 

Hasonló trend figyelhető meg a reduktorok esetében. Az új, vagy átdolgozott modellek, mint az Apex Flight, Aqualung Legend, Mares Instinct, Sherwood Oasis és a Scubapro Mk11 jelentősen könnyebbek lettek az elődeiknél. Hasonlatosan az új mellények esetében is könnyű, sőt ultra-könnyű utazó modelleket találunk, mint a Sherwood Ventura, Scubapro Go, Cressi Travelight, vagy a Tusa Voyager.

2012 egyik nagy dobása: az Aqualung megújult Legend sorozata 

További érdekes vonulat, ami nem feltétlenül jár súlycsökkenéssel, de a táskánkban lévő helyet minden bizonnyal növelni tudja, a középvastagságú búvárruhák folyamatos technikai finomítása. Az egyre rafináltabb szigetelő mandzsetták, hővédő rétegek és szuper cipzárak alkalmazásával a mai, prémium kategóriás, 3 mm-es vizesruhák már olyan hővédelemmel rendelkeznek, mint egy átlagos 5 mm-es búvárruha néhány év előtt.

Egyszerűbb megoldások

Az idei modellév számos újítása ha nem is hozott áttörést, azért a már meglévő rendszereket egy kis plusz kényelemmel, vagy nagyobb teljesítménnyel tökéletesítette. Például, több gyártó is kínál már a hagyományos uszonypántok és csatok helyett/mellett, rugalmas és állításmentes pántokat, amelyeknek lényegesen egyszerűbb és praktikusabb a használata. A mellények palackhevedereit szintén újragondolják és egyszerűbb, csatos megoldást alkalmaznak, amivel a heveder befűzése kevésbé lesz talányos feladat. Ez ugyan nem nevezhető újdonságnak, de néhány gyártó most leporolta ezt az egyébként praktikus megoldást és újra alkalmazza modelljeinek egy részén.

A búvármellények esetében az alulvezérelt (automata) rendszer még mindig képes megújlni, akárcsak az integrált súlyrendszer, amiből gyakorlatilag mindegyik gyártó kínál valamilyen általa kifejlesztett, frissített és hangsúlyozottan még egyszerűbb kezelésű verziót. Hasonló fejlődés figyelhető meg a reduktorok második lépcsőjénél is. A legújabb modellek kisebb méretük és könnyebb súlyuk ellenére egyre jobb teljesítményre képesek.

Tec vonal szelídülése

A technikai búvárkodás olykor érdemtelenül túlmisztifikált, veszélyes hírneve is halványulni látszik, és egy egészségesebb szemlélet van elterjedőben. A felszerelésgyártók és a búvároktatási rendszerek igyekeznek a kipróbált haladó technikákat és megoldásokat rekreációs megközelítésből újrafogalmazni, egyszersmind beépíteni saját szisztémájukba. Oktatási vonalon ilyen például a PADI TecRec, vagy az SSI TechXR programja, amelyek a gázkeveréstől kezdve az újralégzők használatán át a technikai barlangi búvár tudnivalókig tényleg minden Tec témát lefednek.

Az egyre növekvő iparági elfogadottsággal, valamint a fejlettebb Tec búvár megoldások elterjedésével párhuzamosan több gyártó is kifejlesztett olyan újralégző készüléket, amelyek kevésbé bonyolultak, ugyanakkor a hagyományos zárt rendszerű készülékek minden előnyét kínálják a kedvtelési búvároknak is. Jó példa erre a Hollis Explorer, vagy a Kiss Gem elnevezésű újralégzője.

Az új igényeket felismerve a búvárkomputer gyártók is felsorakoztak, és olyan új modelleket kínálnak, amelyek már sokkal összetettebb búvár feladatok elvégzésére is alkalmasak. Ilyen precíz műszerek például a Suunto Helo2, vagy a Dive Rite NiTek típusai, amelyek nem csak a PO2 folyamatos figyelésére, de merülés közbeni gázváltásra, illetve egyszerre több gázkeverék kezelésére is képesek.

Világítás, kamerák

A lámpák között, akár tartalék akár főlámpa, egyre nagyobb teret hódít a LED-es technológia. Úgy néz ki, hogy évről évre nagyobb fényerejű lámpák érkeznek, miközben az áruk lefelé araszol. A legújabb generációs közepes méretű lámpák, mint az Aqualung Alu trio, vagy a Cressi Frogman több lument présel ki magából, mint a LED korszak előtti technikai búvárlámpák, csak éppen lényegesen kevesebbe kerülnek és akár elférnek a mellényünk zsebében is. Hasonlóan egyszerűek ám nagyszerűek az Ikelite PC és a Pelican Recoli sorozatába tartozó kisebb lámpák.

Miután a kedvtelési búvárpiacot meghódította, a LED technológia most a víz alatti fényképezés és videózás birodalmába kacsingat. Az olyan lámpák, mint az Ikelite Pro-2800-as, vagy a Light & Motion Sola sorozata a hagyományos vakus megoldások lecserélésével már nem csak a víz alatti videózáshoz kínál remek megvilágítást, hanem a digitális fényképezőgépekhez is, egyszóval nem kell a véletlenre bíznunk az expozíciós beállításokat.


Light & Motion, Sola 500-as
brutál fényerő egy öklömnyi lámpában

A legújabb kompakt fényképezőgépekhez és kamerákhoz tervezett víz alatti tokok csak tovább egyszerűsítik a víz alatti képalkotás folyamatát. A nagy sikerű GoPro kamerák kifejezetten víz alá szánt kiegészítői is izgalomba hozták a búvárokat. Ezen kívül természetesen a népszerűbb kompakt gépekhez - mint a Sony, a Canon, vagy a Nikon is - többféle tok és további tartozékok találhatók a piacon. A tökéletes, kézmentes képalkotás legújabb üdvöskéje a Liquid Image innovatív maszk kamerája, amivel már 1080p HD videókat és 12 megapixeles állóképeket is készíthetünk.

(forrás: SportDiver)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése