2011. november 29., kedd

Hogyan válasszunk uszonyt

Alapesetben az uszonyoknak két típusa létezik, de ezen belül is többféle altípussal és jellemzővel találkozhatunk. Amikor először uszonyt húzunk a lábunkra talán vicces pingvinnek érezzük magunkat, azért abban biztosak lehetünk, hogy a könnyűbúvár uszonyok gyártását igen gondos tervezés előzi meg. A különböző típusú uszonyokat különböző célokhoz készítik, így az a modell amelyik kiváló egy Vörös-tengeri merüléshez, nem biztos hogy jó lesz a barlangi búvárnak. A gyártók sokszor éveken át kutatják és tesztelik az optimális anyagösszetételt és kialakítást azért, hogy a lehető legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb hajtóerőt lehessen elérni. Az alábbiakban következzen néhány olyan lényegesebb szempont, amelyeket az uszonyok kiválasztásánál érdemes mérlegelnünk.


Rugalmas vs. merev penge

Talán az uszonyok legfontosabb jellemzője az uszony lap (penge) merevsége. Egyes uszonyok nagyon rugalmasak, míg mások kifejezetten merevek - ez a két véglet. A merev pengékkel kétségtelenül gyorsabban és erősebben lehet haladni, de ugyanakkor fárasztó a használatuk és nem biztos hogy a gyorsaságra tényleg mindenkinek szüksége van. A legjobb választás az amelyik kényelmes, a lábunk erejének megfelel, azaz nem fáradunk el túlzottan uszonyozás közben.

Az penge rugalmasságának tesztelése


Papucsos uszonyok

Ezeknél az uszonyoknál egy puha gumi lábrészt találunk, amit hasonlóan kell felvenni mint a normál cipőt. A papucsos, vagy zárt uszonyokat csizma nélkül hordjuk és melegebb vizekben célszerű a használatuk. Hidegebb vízben inkább olyan uszonyt érdemes használni, amelyik csizmával hordható, így melegen tartja a lábat.

Papucsos uszonyok


Pántos uszonyok

A pántos, más néven nyitott uszonyokat csizmával hordjuk, ezért a lábrész itt nagyobb mint a zárt uszony esetében. Az anyaga is keményebb, tehát csizma nélkül nem is kényelmes a használata. A pántos uszony és csizma kombinációja a leginkább elterjedt a búvárok körében, egyrészt mert a csizma hidegebb vízben is melegen tartja a lábat, másrészt kényelmesebb viselet a parton is, ha éppen gyalogolni kell vízbeszállás előtt.

Pántos uszony: Cressi - Frog Plus


Hagyományos és rugalmas uszonypántok

A pánt feladata, hogy biztosan tartsa a lábat az uszony lábrészében. A hagyományos pánt gumiból készül, és egy állítható csat segítségével pontosan beállítható a megfelelő méret. Ezzel szemben léteznek ún. rugós, vagy gumis (bungee) pántok is. Használatuk nagyon kényelmes, mert lényegesen egyszerűbb az uszony le-és felvétele. A legtöbb pántos uszonyhoz utólag is beszerezhető ez a kiegészítő.

Rugós uszonypánt


Hagyományos uszonypengék

Általában gumi és/vagy műanyag kombinációjából készülnek, a drágábbak több anyagból is. A pengéken alkalmazott különböző lágy betétek, rések, csatornák, stb. mind a jobb erőátvitelt, illetve stabilitást, ezáltal pedig a nagyobb hatékonyságot hivatottak szolgálni. Ez a típus a legtöbb uszonyozó technikához megfelelő, és biztosan találunk a lábunk erejéhez passzoló merevségűt is. A lágyabb pengét akkor válasszuk, ha nem szándékozunk erős áramlásban úszni, ha nem szempont a gyorsaság és a lábunk egyébként könnyen fárad. A merevebb pengét az fogja értékelni aki erősebb áramlásban merül, vagy plusz tolóerőt is szeretne a kényesebb helyzetekre.


Hasított uszonypengék (Split fins)

A hasított uszonyok pengéje középen kettéválasztott. Igen jó teljesítmény érhető el velük, de az uszonyozás technikája - amely rövid amplitúdójú rezgő mozgásként jellemezhető - eltér a hagyományos uszonypengékétől. Mozgás közben, a megfelelő technika alkalmazásakor, a két szárny alakú uszonylap felfelé emel és előre tol, akár egy propeller. A speciális megoldásnak és uszonyos technikának köszönhetően csökkenthető az erőkifejtés nagysága, ugyanakkor elegendő tólóerő keletkezik a előrehaladáshoz. A kisebb erőkifejtés kíméli a lábat és a lábfejet, ezért azoknak lehet jó választás akiknek ízületi problémájuk van, illetve könnyen fárad, esetleg görcsöl az izomzatuk.

Tusa - X-pert Zoom


Szabadtüdős uszonyok (Snorkeling fins)

Egyes uszonyokat ma már kifejezetten szabadtüdős merülésekhez gyártanak. Ezeknek az uszonyoknak rövidebb a pengéje, így sokkal könnyebb az uszonyozás és a felszíni úszkálás is. Abban az esetben ha a sekély vízben le kell állnunk, a rövidebb uszonyokkal ez is könnyebben megy. A rövidebb penge azonban a készülékes búvárnak már nem biztosít megfelelő tolóerőt, mivel a több felszereléséből adódóan neki az ellenállása is nagyobb. Egy ilyen kis felületű uszonnyal sokkal gyorsabban és erőteljesebben kellene uszonyoznunk ahhoz, hogy egyáltalán lépést tarthassunk a víz alatt a többiekkel.

Cressi - Palau SAF


Jet-fin

Klasszikus forma, rövid és merev penge. Ezek az uszonyok általában vastagabbak és nehezebbek is a hagyományos modellekhez képest. A technikai búvárok előszeretettel választják, mert kiválóan alkalmazható a béka-, illetve olyan haladó uszonyos technikákhoz is, mint a helyben fordulás, vagy a hátrafelé úszás. Hagyományos technikával is gyorsan lehet vele haladni, csak fárasztó. Ez a típus annyira egyszerű és hatékony, hogy a legtöbb felszerelésgyártó évtizedek óta szinte változatlan formában kínálja. A roncs és barlangi búvárok is szeretik, mert a rövid pengékkel jobban elférnek szűk helyeken, mégis komoly hajtóerőt tudhatnak magukénak.

Scubapro - JetFin


Vadász uszonyok (Freedeving fins)

Ezek az uszonyok igen hosszúak és vékonyak, talán a legkevésbé hasonlítanak a kedvtelési búvárok hagyományos uszonyaihoz. Hatalmas felületű és viszonylag merev pengéjük komoly hajtóerőt biztosít a búvár számára. Eredetileg a szabadmerülők (freediver) uszonyai voltak, de ma már ezeket használják a víz alatti vadászok is. Kicsit szokni kell a használatát, de ha már tudjuk a módját, nagyon gyorsan és hatékonyan lehet vele haladni.

Cressi - Gara 2000 HF
Élénk szín

Az uszonyok színe nem pusztán esztétikai szempontokat szolgál. Merülés közben a színes(ebb) uszony könnyeben észrevehető, esetleg a búvár maga is könnyebben felismerhető. Rossz látótávolság esetén egy neonsárga, vagy UV zöld uszony kifejezetten hasznos lehet. Vásárláskor tehát gondoljunk arra is, hogy egy feltűnő, vagy világos szín sokkal könnyebben észrevehető lesz a víz alatt.


Új fejlesztések

Természetesen a gyártók folyamatosan keresik a fejlesztés lehetőségét, ami továbbra is a kevesebb erőkifejtés melletti nagyobb tolóerőről szól. Ezt új anyagok felhasználásával és újabb, sokszor egészen meglepő formatervekkel próbálják elérni. Két példa. A Scubapro Nova egy különös, szárny-szerű formával jelent meg, amivel természetesen a hajtóerőt optimalizálja. Az Aqualung Sling Shot uszonyánál pedig egy gumi segítségével - bizonyos határok között - tetszés szerint állíthatunk a penge merevségén.

Aqualung Slingshot


Scubapro Seawing Nova

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése