2011. április 5., kedd

Úti cél: Málta

Megalitek, középkori várbörtönök és Calypso barlangja – a máltai szigeteket pozitív mítosz lengi körül. Városainak és falvainak szűk, kanyargó utcái tele vannak reneszánsz székesegyházakkal és barokk palotákkal. Mivel a vidéket a világ legrégebbinek ismert embere által épített struktúrái tarkítják, a szigeteket helyesen nevezik szabadtéri múzeumnak is.

Marsaxlokk, dél-máltai halászfalu szépséges öble
a színpompás máltai csónakokkal

A máltai szigetvilág a Földközi-tenger közepén fekszik: Szicíliától 93 km-re van délre, Afrikától pedig 288 km-re északra. Három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. A teljes lakosság 400 000 fő, a teljes terület 316 km2, partvonal hossza 196,8 km.

Málta a legnagyobb sziget, és egyben a kulturális, kereskedelmi és államigazgatási központ. Gozo a második legnagyobb sziget: sokkal vidékiesebb, a meghatározó ágazatok a halászat, az idegenforgalom, a kézműipar és a mezőgazdaság, míg Comino jórészt lakatlan.

A csodásan napos időjárásnak, a kiterjedt strandoknak, a virágzó éjszakai életnek és a mintegy hétezer évnyi cselszövésekben bővelkedő történelemnek köszönhetően rengeteg látnivaló és program kínálkozik. Bármely útikönyv segítségével rögtön azonosítani lehet az elragadó látnivalókat – az UNESCO Világörökségi listájára felkerült világhíres Hypogeum, az őstörténeti templomok és a előkelő paloták csak néhány példa ezek közül.

A Selmun Palace látképe naplementekor,
a máltai Szent János Rendi Lovagok építészeti remeke

A szigetlakók és az évszázadok során Máltát elfoglaló különböző nemzetiségek hosszú kapcsolata a stílusokat és a hagyományokat úgy egyesítette, hogy az a szigeteket elragadóan eklektikus kultúrával ajándékozta meg.


Gasztronómia

A máltai konyhát a szigetlakók és a máltai szigeteket századokon át elfoglaló hódítók közötti hosszú kapcsolat formálta. Az ízek e házassága vegyes mediterrán főzési stílust alakított ki. Habár az éttermek között számos speciális étterem található, sok vendéglátóhely kínál vagy specializálódik a helyi konyha ízeire, és a specialitások sajátos változatait kínálja.

A tradicionális máltai étel rusztikus és évszakfüggő. Érdemes megkóstolni az olyan specialitásokat, mint a Lampuki pite (halas pite), a nyúl ragu, a Bragioli (töltött göngyölt marhahús), a Kapunata (a lecsó máltai változata), az özvegy levese, amelyben egy kis darab Gbejniet (juh vagy kecskesajt) van. A legtöbb ételpulton megtalálható a Bigilla, vastag disznóbab pástétom fokhagymával. A snack-ek közül érdemes megkóstolni a ’hobz biz-zejt’ (olívaolajba mártott kenyér, érett paradicsommal bedörzsölve, és tonhal, hagyma, fokhagyma, paradicsom és kapribogyó keverékkel töltve) és a pastizzi (túróval vagy borsópürével töltött leveles tészta) elnevezésű ételeket.

Málta nagyobb mediterrán szomszédaihoz hasonlóan ugyan nem híres a bortermeléséről, a máltai borok azonban sikeresen képviselik magukat a nemzetközi versenyeken, és számos elismerést arattak Franciaországban, Olaszországban és még távolabbi országokban is.


Búvárszemmel

A máltai szigetek tiszta kék mediterrán tengere ideális hely a búvárkodásra, és a víz a szigetek minden területéről könnyen megközelíthető. Mind a három sziget kitűnő, egyedi búvárélményeket kínál zátonyokkal, barlangokkal és hajóroncsokkal. A merülés Málta partjainál a Földközi-tenger egyik legérdekesebb búvárélménye.

A tenger csendes nyugalma a kitűnő látótávolsággal a legmegfelelőbb helyszínt biztosítja az első alkalommal merülők és a kezdő búvárok részére. A tapasztaltabb búvárok is többféle merülőhely közül választhatnak, melyek között a Második világháborúból, vagy akár a római korból származó régészeti leletekkel rendelkező helyszínek is megtalálhatók.

A merülések mélysége különböző, a nagyon sekély 12 méteres Ghar Lapsi merülhelytől egészen a Lantern Pontig, ami a búvárokat egy több mint 50 méter mélységbe nyúló víz alatti alagútba viszi.

Ghar Lapsi


Tengeri élővilág

A meredek sziklák, barlangok, hajóroncsok, víz alatti sziklaszirtek, homokos és sziklás tengerfenék váltakozása követeztében a Málta körüli tenger növény- és állatvilága rendkívül sokszínű, nehéz lenne mind felsorolni. A mesterséges élőhelyet teremtő hajóroncsok egyre nagyobb számú fajnak adnak otthont, és búvárkodásra kitűnően alkalmas helyet biztosítanak.

"Rozi" vontatóhajó

Az itt élő fajok közül gyakran lehet látni fűrészes sügért, különböző keszegfajtákat, polipot, tintahalat, repülőhalat, morgóhalat, közönséges ráját, sasráját, aranysávos durbincsot, vörös márnát, papagájhalat, és olykor angolnát is. Bár a sziklás szirtek és a víz alatti tengerpart ideális élőhelynek tűnik az angolnák számára, mégis inkább csak az éjszakai merülések alkalmával láthatók.

Ritkán lehet látni tonhalat, delfineket vagy bonitos-t, bár több esély van e nagy halak megpillantására télen, amikor a melegebb vizet keresve közelebb jönnek a partokhoz.

Szent Péter halakat is lehet alkalmanként látni, főleg télen, mivel ezek a halak normál esetben mélyebb területeken élnek. A szirtíveken, zátonyokon és barlangokban korallok is találhatók. Csodálatos narancs és rózsaszín árnyalatokban pompáznak, és különösen jól fényképezhetők éjszaka.


[Visitmalta]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése