2011. április 19., kedd

Tévhitek és tények - búvárorvosi alkalmasság

Van ahol kötelező, van ahol nem, van aki pecsétet kér, van aki komolyan veszi - beszéljünk a búvárorvosi alkalmasságról!



Búvárorvosi vizsgálat

A világban a búvárorvosi alkalmassági vizsgálat (röviden "búvárorvosi") általában kötelező, de meglétét nem veszik igazán komolyan. Jelentős részén az is elég, ha kitöltesz egy sok tételes papírt, és mindenhová "nem"-et írsz. Aki pedig veszi a fáradtságot akár önszántából, akár mert olyan országban szeretne búvárkodni, ahol az érvényes búvárorvosi meglétét ellenőrzik (ez egyébként több helyen így van, és a tendencia növekvő), sokszor csak a körzeti, vagy a háziorvosig jut el, ahol beütteti a pecsétet. Valóban elintézhetjük ennyivel?

Erről kérdeztem a Baromedical Rt. orvosigazgatóját, Dr. Gőbl Annát, hazánk nemzetközileg is elismert búvár-szakorvosát.

- Anna, beszélj kérlek arról, mit takar nálatok a búvárorvosi vizsgálat?
A vizsgálat általában belefér fél órába. Először egy széles spektrumú vizeletvizsgálatra kerül sor, amiből a belső szervek - mint például a máj, vese, húgyutak - működéséről, anyagcseréről és még sok mindenről kapunk képet. Látom azt is, mennyire vagy egészséges, eszel-e elég vitamint, de a vizelet fajsúlya és kémhatása is sokat elárul a szakavatott szemeknek. Ezután fizikálisan is megvizsgálom a búvárt.

A szemfenéki kiserek vizsgálatából képet kapunk a test működéséről, akár a vérnyomás vagy koleszterin gondokról. Fület is megnézem, milyen a dobhártya jellege, van-e rajta sérülés, az ottani erekből is sokat megtudhatunk, például előző gyulladásokról. Megnézem a dobhártya mozgását, vastagságát, egyenlítéskor lehet-e gond, és még folytathatnám a sort. Az orrba is benézek, nincsenek-e tágult erek, amik nyomás alatt bevérezhetnek, van-e orrsövény ferdülés, polipok, duzzanatok, amik gondot okozhatnának a merülés során. Tovább haladva megnézem a fogak és garat állapotát, nincs-e mondjuk gyulladás, de például a nyaki nyirokcsomók, a pajzsmirigy állapota hatással van a terhelhetőségünkre is. Természetesen vérnyomást is mérek, szívhallgatás során pedig ha bármi gyanúsat észlelek, a kamrában van műszer, amivel akár terheléses EKG-t is nézhetünk. Hasfalnál sem a "bioprén" vastagságára vagyok kíváncsi, hanem olyan belső szerveket vizsgálok mint a máj, lép, epe, amelyeknél tapintással rengeteg minden kiszűrhető. Lábak vizsgálata során a reflexek mellett egy észlelt érszűkület vagy ödéma sok mindenre utal, de a gerincet is végignézem, van-e káros görbülete vagy rossz terhelésnek jele. Miközben vizsgálom a búvárt, odafigyelek arra is, hogy ha látok olyan anyajegyet ami bőrrák veszélyes lehet, felhívjam rá a figyelmét. Végül a légzés funkciót is megnézem, hogy az az életkornak és testméretnek megfelelő-e, így kiszűrhető a tüdősérülésből adódó kockázat, de képet adhatok akár a levegő fogyasztásáról vagy felmérhetjük a korai kifáradás esélyét is.

Ha bárhol komoly gondot látok, további laborvizsgálatot kérünk, el lehet küldeni szakorvoshoz, esetleg újabb alkalommal ismét találkozunk - ez egyébként nem jelent további költségeket, az árban benne van.

A búvárorvosi vizsgálat nem csak fizikai, folyamatos pszichológiai vizsgálat is. Átbeszéljük az előzményeket, kockázati tényezőket, kifaggatom vannak-e merülés alatti problémái, például az egyenlítéssel. Új búvárnál a fóbiákat megpróbálom kideríteni, és tisztázni is, hogy a búvárkodás élvezet és ne stressz legyen. Megbeszéljük a gyógyszerek hatásait, hölgyeknél kitérek a terhesség veszélyeire is.

Természetesen mindenkinek személyre szabott tanácsokat adok. Szemüvegeseknél tisztázzuk a korrekciós lehetőségeket, de beszélek arról is, hogy milyen veszélyei lehetnek a kontaktlencsének. Egy gerincproblémásnak segítek, hogy miként terhelje magát ólommal, gyenge vádlival rendelkező búvárnak, hogy milyen uszonyt válasszon, de a sort még hosszasan folytathatnám. Egy búvárnak nem Rambónak kell lennie, de fontos ismernie önmagát, a kockázatokat, és hogy azokat hogyan kezelje.

- Milyen sűrűn ajánlod a búvárorvosi vizsgálatot?
A Magyar Búvár Szakszövetség Merülési szabályzata szerint évente kell, ahol kérik, ott is az egy évnél nem régebbit fogadják csak el, de a magyar életmódot (dohányzás, plusz kilók, stressz, stb.) és orvoshoz járási szokásokat ismerve, én is feltétlenül ezt ajánlom. Egy év alatt sok minden történhet, és a búvárorvosi vizsgálatban mint mondtam folyamatos a konzultáció, ahol fontos kérdésekre kaphat választ a búvár.

- Elégséges szerinted a háziorvos vizsgálata?
Sok esetben sajnos nincs is vizsgálat, abszolút jó szándékúan, de csak baráti pecsét kerül a naplóba. De ha vizsgálják is, egy háziorvos, de még egy sportorvos sem ismeri a speciálisan búvárkodás során gondot okozni képes kockázatokat. Csak egy példa: ha meg is tudja állapítani, hogy volt az illetőnek tüdőrepedése, akkor is mondjuk azt ajánlja, hogy ne menjen 18 méter alá. Miközben már a kezdő búvár is tudja, hogy a legnagyobb nyomásváltozás 10 méterig történik, ott van az arteriális gázembólia legnagyobb kockázata. Emellett jogilag is kellemetlen meglepetések érhetnek, egy "háziorvosi alkalmasságiba" beleköthet búvárbaleset kivizsgálásakor a biztosító, esetleg még az orvost is perelhetik.

A nem búvárszakorvos által kiadott engedély leginkább azért veszélyes, mert álbiztonságba ringatja a búvárt. Azt hiszed minden rendben, pedig lehet veszélyes számodra a búvárkodás. Egy élsportoló is lehet alkalmatlan, de legalábbis növelt kockázatú ember, míg egy komoly betegséggel élő ember is merülhet, ha ismeri a betegségét, és azt, hogy miként tudja a hendikepjét kiegyenlíteni. Halt már meg magyar búvár aki sportos, jó fizikumú volt, mégis olyan betegsége volt, ami a búvárkodást számára nem engedte volna meg. De ellenpéldaként bizonyos asztmával, vagy akár cukorbetegséggel is lehet merülni - természetesen igen szigorú, és szakorvos által szabályozott módon. Ismert tény az is, hogy búvárkodnak kerekesszékes emberek is.

- Mit kap a búvár, ha sikeresen "átment" a vizsgálaton?
Ha olyan a búvárnaplója, természetesen belepecsételem az alkalmasságot, de nálunk egy búvárorvosi alkalmasságot igazoló, nagyon mutatós plasztik kártyát is kap a búvár. És persze a legfontosabbat, hogy sokkal nyugodtabban mehet el merülni.

Alkalmasságot igazoló kártya

Dr. Gőbl Anna a Baromedical Rt. rendelőjében rendszeresen végez búvárorvosi vizsgálatot. Előzetes időpont egyeztetés szükséges, amit ezen az oldalon lehet megtenni!


Forrás: divecenter.hu

1 megjegyzés: