2016. július 2., szombat

TOP 7 merülőhely Sveta Marina mellett




Sv. Marina, hajdanvolt kis halászfalu, egy valódi kis ékszerdoboz a horvát tengerparton, az Isztriai-félsziget keleti oldalán található. Gyönyörű kilátás nyílik a Kvarner-öbölre és a környező vidékre egyaránt, érintetlen szépségű tengerparti környezetet képzelj el. De nem csak a felszín varázslatos, a környék víz alatti tájain gazdag és változatos élővilág, számos víz alatti zátony, sziklafal, barlang és hajóroncs várja a búvárokat. Általában az Adriára nem jellemző, itt azonban nemcsak lehet, hanem érdemes is partról merülni. Hajóval pedig olyan távolabbi merülőhelyek érhetők el, ahol minimális a "búvár terhelés” és ez a víz alatti élővilágon is meglátszik.



Házi zátony

A búvárbázis előtt házi zátony közvetlenül egy rövid lépcsőn keresztül közelíthető meg. Parti merülés, lapos part, a vízbeszállás könnyű. A védett öböl mérsékelt mélységű, enyhén lejtő kavicsos aljzattal, áramlatok nélküli, általában jó a látótávolság. A part mellett végig sekély (2-3 m), sziklás élőhelyet találunk gazdag élővilággal: kalászhal rajokat, kíváncsi ajakoshalakat, színes nyálkáshalakat, mókás morgóhalakat, tintahalat, vagy csikóhalat láthat itt a búvár. Ellenőrző merülésre (check dive), tanfolyamok nyílt vízi gyakorlataihoz, próbamerüléshez ideális pálya.

Könnyű pálya, eltévedni sem lehet...


Marina zátony és falak

Parti merülések. A kemping területéről három víz alatti zátony is remek merüléseket ígér, a Kvarner-öböl tipikus víz alatti arcát mutatja itt. A merülőhelyek kényelmes 3-5 perces sétával érhetők el a búvárbázisról. A víz alatt a zátonyok szinte függőlegesen szakadnak le 40+ méteres mélységig. A sziklafalakon számtalan kisebb-nagyobb üreg, hasadék található, amelyek gazdag élővilágnak adnak otthont: előfordul macskacápa és homár is, de legyezőkorallok, csigák, csikóhalak, sziklahalak, tengeri keszegek, makrélák, korallsügerek és durbincsok szinte mindig láthatók. Az éjszakai merüléseken söprögetőrákokkal, polippal, tintahallal és tengeri angolnával is találkozhatunk.

A zátonyok szinte függőlegesen szakadnak le 

A mozgalmas élővilág mellett mesterséges látnivalók is akadnak a víz alatt: egy Mária szobor a déli zátony legelején 12 méteren, illetve egy antik szoborkert 17 méteres mélységben a keleti zátony mellett. A parti zátonyok többféle tudásszintű és típusú, változatos merüléseket tesznek lehetővé, egyszerű vízbeszállással. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlható merülés.

Antik szobor 17 méteren 


Nicolai barlang

Hajós merülés. A nagyjából 6 méter átmérőjű és 8 méter hosszú üreg egy függőlegesen leszakadó sziklafalon nyílik. Felső széle 18, az alja 25 méteren található. A barlang belsejében árnyékkedvelő flóra és fauna, rákok, valamint halivadékok rajai bújnak meg. Az üreg biztonságos, kellően tágas ahhoz, hogy egy merülőpár kényelmesen elférjen bent egymás mellett, és meg is tudjon fordulni a kijövetelhez. Haladó merülés.

A barlang belsejében árnyékkedvelő flóra és fauna...


Felsentor

Hajós merülés. Víz alatti boltív és egy átjáró a függőlegesen leszakadó zátony kiszögellésen. A sziklafalat szinte beterítik a legyezőkorallok és szivacsok, az aláhajlásokon és az árnyékos részeken sárga kehelykorallok telepeit látjuk, a leszakadás mellett korallsügerek óriási felhői úszkálnak. Két nagyobb üreg is van itt 15 és 27 méteren, illetve a fordulónál egy elsüllyedt halászhajó maradványait bogarászhatjuk át. Haladó merülés.

A sziklafalat szinte beterítik a sárga kehelykorallok és szivacsok


Crna Punta

Hajós merülés. Víz alatti zátony legyezőkorallokkal és agancsszivacsokkal, alagút és egy hatalmas gomba formájú üreg 25 méteres mélységben. Tengeri keszegek és korallsügerek hatalmas rajai úszkálnak a környéken, a zátonyon itt is, ott is sziklahalak ülnek. A hely különlegessége, hogy egy bizonyos részen a víz alatt ki lehet úszni egy kanyonon keresztül a szabad levegőre és a partra(!), de itt mindenhol szikla van körülöttünk csak felül látszik az ég - egy titkos strand a sziklában! Haladó merülés.

Legyezőkorallok és agancsszivacs


Lina

Hajós merülés, Cres sziget mellet található merülőhely. A LINA egy 1914-ben elsüllyedt olasz teherhajó, 70 méter hosszú, 9 méter széles, az orr 28 méteren van. Az egész hajó nagyon jó állapotban maradt meg, a rakodótérbe is veszélytelenül be lehet úszni. A hajóhíd alatt lévő gépházban most is ott van a gőzgép. A roncs állandó lakója egy tengeri angolna, hol az egyik, hol a másik szellőzőnyílásból kukucskál ki. Általában 40 méterig nagyon jó a látótávolság, ilyenkor sekélyebb mélységből is jól látszik a roncs. Haladó búvároknak ajánlható merülés.

Búvár a LINA parancsnoki hídján


Girandella

Parti merülés, Rabac település strandjáról megközelíthető merülőhely. Függőlegesen leszakadó parti zátony 40 méteres mélységig, nagyjából 300 méteres hosszúságban. A fal két-három merülésre is elegendő látnivalót tartogat. Óriási gorgóniák, agancsszivacsok, nudibranch-ok, tengeri fogasok, korallsügér rajok és egy elképesztő méretű durbincs raj látható itt állandóan. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlható merülések.

Nudibranch


Hasznos információk


Mikor menjünk
A búvárszezon májustól októberig tart, a legjobb időszak talán a szeptember, mert akkor már nincsenek sokan és a látótávolság is többnyire kiváló.

Vízhőmérséklet
A tenger lassan melegszik fel télről, a nyári hónapokban átlagosan 24°C körüli a felszín hőmérséklete. Lefelé haladva állandóan változó hőmérséklet rétegződést találunk, de 30 méter alatt nyáron is 16°C körüli a vízhőmérséklet.

Utazás
Magyarországról autópályán a legegyszerűbb (Budapest 560 km, 5 óra 40 perc). Vonat és busz járat is szokott lenni, a lehetőségek évről évre változnak, érdemes tájékozódni. A pulai repülőtér szintén alternatíva lehet, bár Budapestről eddig még nem volt közvetlen járat tudomásom szerint.

Búvárbázis
A kemping területén lévő búvárbázis nemcsak a stresszmentes merülésekhez, de a búvártanfolyamok zökkenőmentes megtartásához is nagyszerű hátteret biztosít. Barátságos, profi személyzet, megbízható és jó állapotú felszerelések, 12 fős búvárhajó, öt darab nagyteljesítményű kompresszor és 150.000 literes(!) légtartály gondoskodik arról, hogy a búvárok minden nap mosolyogva induljanak és jöjjenek ki a vízből. A búvárbázis többször is elnyerte a Tauchen búvármagazin rangos “Év Földközi-tengeri búvárbázisa” díjat.



 

Árak
Egy parti merülés 16 euró körüli összegből már kihozható csomagban, hajós merülés 25 eurótól, búvártanfolyam 120 eurótól már elérhető.

Mi kell a merülésekhez
Búvár dokumentumok (búvárigazolvány, merülés napló, érvényes orvosi igazolás), illetve javasolt a búvárbiztosítás megkötése. A hajós merülésekre jelentkezni csak az adott merülőhelyre előírt búvár tapasztalat (és minősítés) megléte esetén lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése