2014. október 8., szerda

Egy freediver belső utazása


Búvárként biztosan hallottál már a nitrogén narkózisról, a legtöbben át is éltük, ha nem is mindig tudatosan. Tudományos kutatások és értekezések tucatjai igyekeztek már megvilágítani minden oldalról ezt a nehezen megfogható jelenséget, több-kevesebb sikerrel. Most azonban Guillaume Néry francia freediver világbajnok és Julie Gautier arra vállalkoztak, hogy filmes eszközökkel mutatják be a "mélység mámorát"- mindenki döntse el maga milyen eredményességgel.

A Narcose c. rövid film Guillaume egyik mélymerülésére viszi el a nézőt - 125 méterre. Az eseményeket a kezdetektől fogva figyelemmel kísérhetjük, mind a felszíni, mind pedig a víz alatti pillanatokat látjuk, de a narratív történettel párhuzamosan bepillanthatunk a bajnok "belső utazásába" is. Van a búvárok között egy mondás, miszerint "a készülékes búvár azért merül, hogy körülnézzen lent, a freediver pedig azért, hogy önmagában legbelül nézzen körbe". Ezt a belső utazást próbálja megragadni és bemutatni a film, mely a freediver bajnok merülés közben átélt érzékelésein, hallucinációin alapszik.





Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése