2012. január 5., csütörtök

Top 10 felszerelés tipp hivatásosoktól


Több száz hivatásos búvárt kérdeztek meg arról, hogy melyek a legtutibb tippjeik a búvárfelszerelésekkel kapcsolatban. Íme a tíz leghasznosabbnak tűnő tanács, ami minden búvárnak jól jöhet.




1/ A puding próbája az evés: vásárlás előtt próbáld ki. Mindenki kapásból meg tudja magyarázni, miért az ő holmija a legjobb. Ezzel szemben te inkább válaszd azt, ami méretben és funkcióban a legmegfelelőbb számodra.

2/ Zárt uszony használatakor permetezz babasamponos vizet a lábadra - így könnyedén és pontosan a helyére fog csúszni.

3/ Hagyományos uszonypántodat cseréld le egyszerűbben kezelhető rugós pántra. Ezzel megelőzheted a tengeri betegség kialakulását azon búvártársaidnál, akik már vízbe szálltak és a hajó farkötélben kapaszkodva azon imádkoznak, hogy mielőbb sikerüljön becsatolnod az uszonyod számzáras csatját :) az egyszerűbb csat a levételnél is jól jön majd.

4/ Ha nehézségeket okoz a búvárruhád felvétele, használj 1/3 babasampon 2/3 víz keveréket. Töltsd egy kiürült spray flakonban és öltözés előtt permetezd be kissé mindkét lábad, meglátod egyből helyére ugrik majd a ruha - ráadásul kellemes illata is lesz.



5/ Szilikon, vagy gumi maszkpántodat cseréld le kényelmesebb és egyszerűbben használható neoprén pántra. Nem húzza a hajat és nem is csavarodik meg.

6/ A rozsdamentes acélból készült dupla karabinerrel bármilyen kütyüt magunkra rögzíthetünk, de akár palack kopogtatónak is megteszi.


7/ Mindig legyen nálad néhány tartalék O-gyűrű, az óraszíjadon, maszkpánton, késen, bárhol - ezzel adott esetben megspórolsz egy utat vissza a hajóhoz, a bázisra, vagy az autóhoz.

8/ Tanulmányozd előre a búvárkomputered működését - ne akkor kezdd el találgatni a kijelzések értelmét, amikor már elindultál lefelé.

9/ A hagyományos búvárruhák gyors és egyszerű felvételéhez húzz a lábadra nejlonzacskót (a zörgőset), és egyből felcsúszik a ruha a lábadra (harisnya ugyanúgy megteszi).

10/ Összeszerelésnél, mielőtt kinyitnád a palack csapját, próbálj óvatosan levegőt venni a szájreduktorból. Ha ez sikerül az azt jelenti, hogy merülés közben vizet is fog adni.


Az eredeti cikk a SportDiver-en jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése