2011. szeptember 2., péntek

Úti cél: Vörös-tenger - Dahab

A Sínai-félsziget déli részén található Dahab kisvárosának még mindig van egy kis pionír hangulata a szokásos egyiptomi búvárcélpontokhoz képest. A merülőhelyek - falak, korallbarlangok és üregek gyűjteménye - csak fokozzák ezt az érzést. Közülük az egyik, a jól ismert Blue Hole már legendás hírnevet szerzett a búvárok körében.

Az Akabai-öböl partján fekvő Dahab (arabul - aranyhely) 80 km-re északra fekszik Sharm el Sheikh nyüzsgő forgatagától. Egészen a mostani időkig mindössze egy beduin település volt itt és néhány nagyobb oázis, amely fontos menedéket jelentett ezen a terméketlen tengerparton, ahol kopár hegyek buknak alá a sziklás partokat nyaldosó kristálytiszta vízbe.

Az egykor nyugodt beduin falu most zajos turistaparadicsom, de még mindig megmaradt a régi hangulat. Színes bódékkal és tradicionális kávéházakkal telezsúfolt, keskeny, poros utak alkotnak kontrasztot a tengerparti bárok és éttermek csillogásával. A városka elmúlt néhány évtizedében tapasztalható erőteljes fejlődésének valójában egyetlen oka van: a Sínai-félsziget eme különleges partszakaszának merülőhelyei.

Dahab, pálmafa a naplementében


Tengeri Élővilág

A földrajzi adottságok és a hatalmas zátonyok képezik fő vonzerejét Dahab merülőhelyeinek. A Vörös-tenger élővilága köztudottan gazdag - bár itt talán nem olyan látványos mint a déli területeken -, látnivaló azért akad bőven: az üregekben, áthajlások alatt hatalmas üveghalrajok húzódnak meg, a pompás korallok mellett csattogóhalak, gömbhalak, fűrészes sügerek, papagájhalak és íjhalak nagy számban láthatók a falak mentén.

Színpompás korallzátony


Merülések

A dahabi merülések legfontosabb jellemzője, hogy egytől egyig parti merülés. A búvárbázisok gépjárművel (esetleg tevékkel) viszik ki a búvárokat a partra. Ha már a parton vagyunk a dolgok gyorsan és simán mennek. Nagyméretű ponyvákat terítenek le, hogy a felszereléseket megóvják a homoktól, és a perzselő napsütésben a hűtött üdítők is mindig kéznél vannak. A legtöbb merülőhelyen egész sátortábor található éttermekkel és kölcsönzőkkel.

A Blue Hole merülőhely híres arról, hogy már sok áldozatot követelt a búvárok közül. Az ok nagyon egyszerű: sokan túlbecsülik képességeiket, amikor megkísérlik az átúszást a látványos boltív alatt. A boltív ugyanis 50 méter mélyen van és még vízszintesen is úszni kell egy keveset míg kijutunk a nyílt vízre. Hagyományos felszereléssel igen komoly feladat, amit néhány búvár sajnos a saját élete árán tapasztalt meg. Néhány szomorú emléktábla az északi szirtfalon arra figyelmeztet mindenkit aki a boltíven akar keresztülúszni, hogy ezt kezelje szigorúan technikai merülésként. De nem csak a boltív érdekes itt. A belső zátony fala egy platóban végződik 5 méteren, ami a külső zátonyhoz vezet és itt a tengeri élővilág sokkal izgalmasabb: rengeteg íjhallal, császárhallal és néhány igen nagy fűrészes sügérrel is találkozhatunk. A Blue Hole merülést többnyire összekötik a közelben lévő helyek valamelyikén történő merüléssel. Az egyik ilyen a Bells, ahová a Blue Hole lagúnáján keresztül juthatunk el.

Dahab - Blue Hole

Bells tulajdonképpen egy meredek sziklafal, számos áthajlással, átjáróval, amelyek csillogó halakból álló rajoknak nyújtanak menedéket. A nagy testű nyílt vízi állatok ezen a helyen ritkák, ezért a  merülés során érdemes inkább a zátonyhoz közel maradni és alaposabban megvizsgálni az áthajlásokat, kiszögelléseket. A nagyobb hasadékokban papagájhalat és üveghalrajokat vehetünk észre, melyek legfőbb ragadozója a főleg napkelte és napnyugta idején aktív tűzhal.

Csillogó üveghalraj a zátony mellett

Dahab talán legszebb és legmegkíméltebb merülőhelye Gabr el Bint. Egy szomorú beduin monda után kapta a nevét, miután egy szerelmes pár fiú tagja meghalt a hegyekben és a lány a szikláról a tengerbe vetette magát. (arabul Gebr - szirt, Bent - lány). A tenger mélye a mai napig mindig új meglepetésekkel várja a búvárt. Találkoztak már itt teknősökkel, delfinekkel, cetcápával, pörölycápával és mantával is. A nagy sügerek itt egyáltalán nem félnek a búvároktól. Ez a merülőhely viszont csak hajóval, vagy teveháton érhető el.




Egyéb programok

Dahab az éjszakai élete sokkal változatosabb az utóbbi években, miközben megőrizte tradicionális hangulatát is. A búvároknak számos lehetőségük adódik a szórakozásra esténként, vagy a lusta délutánokon. A teveszafari a beduinokkal a közeli oázisba talán kicsit erőltetettnek tűnhet, de nagyszerű élmény. Szinte kihagyhatatlan kirándulás a Mózes-hegyen található Szent Katalin kolostor. Dahab strandján a kite és a szörf is nagyon népszerű sport.

Túra a Mózes-hegyre és a St.Katalin kolostorhoz


Forrás: Monty Halls - Merülés


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése