2011. május 18., szerda

Az óceánok védelmében


Az űrből nézve a Földet kék köpeny borítja. Egy bolygó, ahol a kontinensek eltörpülnek az őket körülvevő mérhetetlen tengeri birodalmak mellett

Az óceánok létfontosságú szerepet töltenek be életünkben: energiával, fehérjékkel, ásványi anyagokkal látnak el bennünket és az oxigén készletünk több mint fele is innen származik. Szabályozzák időjárásunkat és eközben a nagy tengeri áramlatok hatalmasabb víztömegeket mozgatnak meg, mint a legnagyobb szárazföldi folyók együttvéve. Így teljes az életünk, tengerek nélkül élet sem lenne a Földön.

Súlyosan aggasztó ezért, hogy elképesztő mértékben károsítjuk óceánjainkat...

Ma már tudjuk, hogy az emberi tevékenység alapjaiban képes megváltoztatni bolygónk működését. Az éghajlatunk gyökeresen megváltozik és csak most kezdünk szembesülni a következményekkel. Egyelőre jórészt láthatatlanok, de ugyanilyen súlyosak azok a károk, amelyeket az óceánoknak okozunk. Az egészséges tengerek változatos élőhelyeknek és ökoszisztémának adnak otthont, melyek kényes egyensúlyban állnak egymással. De az óceánok tényleges állapota ma nagyon messze van ettől! A különböző emberi tevékenységek e kényes egyensúlyra számtalan hatással vannak az egész világon. Ennek következtében az összeomlás irányába tartunk; az élőhelyek megsemmisülnek, a tengeri fajok kihalnak. Kifosztjuk és leromboljuk a tengeri környezetet, az óceánok lassan elveszítik a bennük rejlő rugalmasságot, megújulási képességet.

Meg kell védenünk az óceánokat, mert nélkülük nem létezhet élet a Földön sem!


A legsúlyosabb problémák


Túlhalászat (Overfishing)
Óriási halászhajók a legmodernebb eszközökkel felszerelve hajszálpontosan mérik be és fogják ki a halrajokat. Ezek a halászhajóflották tevékenységükkel kibillentették az óceánok ökológiai egyensúlyát. Ahogy a nagyobb halak fokozatosan kipusztulnak, a kisebb halak válnak célponttá. Egyes halászati szakértők szerint ha így folytatjuk, akkor a gyerekeink már csak medúzát ehetnek majd.

Túlhalászat, melléfogás - infógrafika


Mellé-fogás (Bycatch)
A modern halászati módszerek hihetetlen mértékben pazarlóak. A hálókba akadás sok faj számára az egyetlen veszélyforrás. A halászhálók ilyen módon évente több százezer bálnát és delfint ölnek meg "véletlenül". Bizonyos halászati módszerek tengeri élőhelyeket semmisítenek meg. Például a vonóhálós halászat teljes korallerdőket és más érzékeny ökoszisztémákat pusztít el a tengerek alján. Nagyon sok halászhajó más halakat is kifog amellett, mint amire halászik. Mivel csak egyféle halat tudnak feldolgozni, a többit félholtan vagy holtan visszadobálják a tengerebe. Néhány garnélarákot kereső halászhajó esetében a kifogott mennyiség 90%-a ilyen melléfogás! Más halászhajók tengeri madarakat, teknősöket, delfineket pusztítanak el így, sokszor óriási mennyiségben.

Tisztességtelen halászat (Pirate fishing)
Ahogy a hagyományos halászhelyek kimerültek északon (pl. Európában), a halásztársaságok egyre inkább Afrika és a Csendes-óceán felé fordultak. Napjainkban a világ tonhalkészletének több mint a fele (évente kb. kétmillió tonna) már ebből a régióból származik. Nemrég vált köztudottá, hogy számos halászott fajt a kihalás szélére sodortunk (pl. tonhal). Most pedig a világ legutolsó, még ép élőhelyének sorsa is megpecsételődni látszik, mert a távoli országok illegális, szabályokon kívülálló kalózhalászata annyi halat fog ki az óceánokból, amennyi csak jólesik neki.

Szennyezés (Pollution)
Szintén ember okozta súlyos hatás az óceánok és tengerek szennyezése. A leglátványosabbak és legismertebbek közülük az olajfúró tornyok és szállító tankerek balesetei. A látványos következmények ellenére az ilyen módon tengerbe jutó szennyező anyagok mennyisége eltörpül a más forrásokból származó szennyezésekhez képest. Ezek közül kiemelendő a műanyagok, a háztartási és ipari szennyvíz, a bányászatból, mezőgazdaságból eredő mérgező anyagok és vegyszerek, radioaktív szennyezések, robbantások, és a különböző anyagok tengervízbe kerülése, eresztése.



Védjük meg együtt óceánjainkat!

Alapvető változtatásokat kell kieszközölnünk azért, hogy óceánjainkat ne zsákmányoljuk ki a végletekig! Cselekednünk kell azért, hogy az emberi tevékenységek úgy szolgálják ki a ma és a holnap emberét, hogy a környezet ne sérüljön. A kormányoknak az óceánok legalább 40%-át védett tengeri rezervátumnak (Marine reserve) kell nyilvánítaniuk! A tengeri rezervátum az óceán azon része, ahol az élő szervezetek, illetve a nem élő szervezetek (pl. homok, kavics és más ásványi anyagok) kizsákmányolását is elkerülik.

Mit teszek én?
  • igyekszem a hétköznapokba is bevinni a környezettudatos gondolkodást és viselkedést
  • azon vagyok, hogy minél több emberhez eljuttassam a problémákkal kapcsolatos információkat
  • szeretném ösztönözni őket és Téged is, hogy tegyenek hasonlóan, adják tovább
  • több környezetvédő szervezetnek, közösségnek és alapítványnak is pártoló tagja vagyok
  • nem csupán az információk megosztásával segítek, de a bevételem 1%-ával őket támogatom

Mi tehetsz Te?
  • búvárként fogadd meg és alkalmazd a 10 pontos búvár etikettet!
  • csatlakozz az óceán harcosokhoz! kutass fel olyan közösségi összefogásokat, akik petícióval fordulnak a döntéshozókhoz, támogasd őket aláírásoddal!
  • csatlakozz környezetvédő közösségekhez, szervezetekhez!
  • így juthatsz a témával kapcsolatos új és fontos információkhoz
  • amiket azután terjessz az ismerőseid, barátaid, családod körében!

Segítséged sokat jelent, köszönöm!


Nézd meg a "környezetvédelem" címkével ellátott hasonló bejegyzéseket is.

Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

1 megjegyzés: