2010. október 21., csütörtök

Jó és rossz hírek az Egyiptomban fogvatartott négy delfinnel kapcsolatban

Többen is kérdeztétek azóta, hogy mi lett a Hurghadán gyalázatos körülmények között fogvatartott négy delfinnnel.


A Taiji-ról importált négy delfin a hurghadai villa medencéjében

Köszönöm az érdeklődést a delfinek nevében :) és azt is, hogy sokan közűletek aláírták a petíciót.

Azóta 6 106 aláírás gyűlt össze!

Vannak jó és rossz fejlemények az ügyben. A jó hír, hogy a HEPCA és más környezetvédők nyomásgyakorlásának köszönhetően a négy delfint elszállították a szűk medencéből. A tulajdonos ultimátumot kapott, hogy 48 órán belül új (a nemzetközi szabványoknak megfelelő) medencét építsen számukra. Ezen kívül (és ez már a petíciót aláíróknak is köszönhető) az egyiptomi kormányzat a jövőre vonatkozóanmegtiltotta a delfinek behozatalát Egyiptomba, amivel máris sikerül meggátolni annak a tervezett további öt delfinnek a szállítását, amelyeket szintén a hamarosan nyíló delfináriumba importáltak volna Taiji-ról. Ez komoly és gyors siker!

A rossz hír az, hogy a szóban forgó négy delfin sorsa (bár megfelelőbb körülmények közé kerültek) reménytelennek látszik. A helyszínen lévő környezetvédők ugyan megpróbálták elérni, hogy a delfineket szabadon engedjék, de ez a próbálkozásuk kudarcot vallott. Sőt, amikor az új, nagyobb medence építésére ellátogattak és szerették volna felmérni a delfinek egészségi állapotát, a tulajdonos kutyás őrökkel zavarta el őket komolyan veszélyeztetve az életüket.

Mindenesetre a HEPCA tovább folytatja a küzdelmet azért, hogy a jövőben ne létesüljenek Egyiptomban delfináriumok. A helyi civil közösségek támogatásán kívül az üzleti szektor (szállodaláncok, búvárbázisok, stb) is egyre nagyobb mértékben áll az ügy mellé, amivel példát mutatnak a világnak a delfinek védelme, egyszersmind a fenntartható fejlődés területén is. Csak üdvözölni lehet ezeket az erőfeszítéseket.

Mondd el Te is a barátaidnak, családodnak a sztorit, és hogy csatlakozzanak ehhez az erőfeszítéshez. Amint arra a HEPCA is rámutat: a kormányzat befolyásolható a közvélemény erejével! És ez az, amiről ez a kampány szól - a nyilvánosság erejével kell nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Tőlünk függ, hogy megvédjük-e a delfineket. Remélem csatlakozol Te is és támogatod az ügyet, ha még nem tetted meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése